Bogdan Dragoi, fost consilier al lui Basescu si fost ministru al Finantelor, si-a depus candidatura pentru unul din posturile ramase libere in CA al SIF Banat-Crisana (SIF1) dupa doua demisii si retragerea avizelor date de ASF lui Dragos Bilteanu si Najib El Lakis, in contextul unei anchete DIICOT.

In perioada mai 2012 - decembrie 2014, Dragoi a ocupat postul de consilier al presedintelui Traian Basescu. De asemenea, Dragoi, in varsta de 34 ani, a fost ministru al Finantelor in Cabinetul Ungureanu, in intervalul februarie - mai 2012. Potrivit CV-ului, Bogdan Dragoi a lucrat in 2002-2004 ca analist de afaceri la Inquam Ltd UK, unde s-a ocupat de preluarea Dolphin Telecom UK, de negocieri cu Bear Stearns si Lehman Brothers pentru crearea unui fond de investitii in telecom, in valoare de un miliard de euro, precum si de strangerea a 100 de milioane de euro de pe pietele financiare romana si americana pentru finantarea extinderii retelei Telemobil SA ZAPP. In perioada 2004-2006 a fost actionar si vicepresedinte la Focus Sat, prima televiziune digitala din Romania, pe care a infiintat-o impreuna cu un grup de prieteni tineri, el ocupandu-se si de vanzarea firmei catre UPC Romania, relateaza Mediafax.

In 2006 a intrat in administratia publica, fiind timp de sase luni consilier la Ministerul Integrarii Europene condus de Anca Boagiu. Din septembrie 2006 pana in noiembrie 2007 a fost secretar de stat in Ministerul Finantelor, cu atributii principale in coordonarea Departamentului de Trezorerie si Datorie Publica, responsabil cu strategia datoriei publice si emiterea de certificate de trezorerie si obligatiuni pe pietele de capital. A plecat de la Ministerul Finantelor Publice dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu a indepartat PD de la guvernare. Din ianuarie 2009 a revenit, pana in februarie 2012, ca secretar de stat in Ministerul Finantelor, unde a coordonat din nou Trezoreria si emiterea de obligatiuni, insa a fost numit si in consiliile de administratie ale CEC, Bancii Europene de Investitii, Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei, precum si ca presedinte al Comitetului Interministerial de Finantari, Garantii si Asigurari al Eximbank.

Cine mai candideaza pentru posturile libere

Pentru cele patru posturi disponibilein Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana si-au depus anterior candidaturile si Grigore Chis - directorul general al SSIF Broker Cluj-Napoca, Augustin Danila - fost director de dezvoltare si in prezent broker la SSIF Broker Cluj-Napoca, Dobrescu Catalin - directorul de tranzactionare al SIF Banat-Crisana, Dumitru Laviniu Beze - presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital, precum si Mircea Oancea - director general al Fondului de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private si fost presedinte si director general adjunct in cadrul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Numarul persoanelor care doresc sa ocupe unul dintre cele patru posturi a urcat la 14 marti, ultima zi pentru depunerea candidaturilor. Pe langa Bogdan Dragoi, pentru un post in CA al SIF Banat-Crisana si-au anuntat marti candidaturile si avocatul Octavian Avramoiu - fost sef de cabinet al lui Dragoi in perioada in care acesta a fost ministru, Daniela Arieta Sabau - economist, Mariana Cornelia Costinas - manager al sucursalei din Cluj a SIF Banat-Crisana, Dan Weiler - consultant independent si membru in CA la mai multe societati, Mihai Buliga - presedintele CA al SSIF Broker Cluj-Napoca, Adrian Henorel Nitu - in prezent conferentiar la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad si fost deputat, fost consilier de stat si fost consilier local, Ionel Ciucioi - presedintele CA al Vrancart Adjud (VNC), companie controlata de SIF Banat-Crisana, precum si Adrian Mitroi - lector la ASE.

Adrian Henorel Nitu, Ionel Ciucioi si Adrian Mitroi au fost propusi de Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana, iar ceilalti candideaza la propunerea actionarilor. SIF Banat-Crisana a anuntat, in luna ianuarie, ca a convocat pe 2 martie AGA pentru alegerea a patru administratori si completarea Consiliului de Administratie, in componenta caruia se mai regasesc la acest moment trei membri. Titlurile SIF Banat-Crisana au deschis in urcare cu 0,3%. Din Consiliul de al Administratie al SIF1 fac parte in prezent Stefan Dumitru - vicepresedinte si administrator neexecutiv, Ion Stancu - administrator neexecutiv si membru al Comitetului de audit, precum si Valentin Chiser - administrator neexecutiv si membru al Comitetului de audit.

ASF a retras in decembrie avizul de administrator al SIF Banat-Crisana acordat lui Dragos Billteanu, care a pierdut astfel posturile de director general, presedinte si membru al CA, si a respins solicitarea de avizare a lui Najib El Lakis pentru un post in CA, in contextul unei anchete derulate de DIICOT. Decizia ASF a impus SIF Banat-Crisana obligatia sa convoace in termen de 30 de zile adunarea actionarilor si sa includa pe ordinea de zi un punct referitor la numirea unor noi administratori, pentru completarea Consiliului de Administratie.

DIICOT a anuntat, in prima parte a lunii decembrie, ca desfasoara o ancheta privind delapidarea patrimoniului SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia (SIF4), precum si manipularea pietei de capital. Procurorii DIICOT au facut luni 31 de perchezitii si au audiat 25 de pesoane, din care cinci au fost retinute. Dragos Bilteanu si Najib El Lakis au fost arestati preventiv. De asemenea, instanta a decis cercetarea sub control judiciar a altor trei persoane care fusesera retinute in acest dosar - Adrian Victor Prodan si avocatul Nicolae Mergeani, membri in Consiliul Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia, si Stere Gardan, broker la Swiss Capital. SIF Banat-Crisana controleaza pachetul majoritar de actiuni la SAI Muntenia, societatea care administreaza SIF Muntenia. Din Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana au demisionat la inceputul lunii decembrie alti doi membri, Adrian Petreanu si cetateanul libanez Ali H. Lakis, fiul lui Najib El Lakis.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri