Bursa de la Bucuresti a inregistrat un avans de 4% in saptamana dinainte de Paste, trecand astfel pe plus si fata de sfarsitul anului trecut, sustinuta de cresterea titlurilor Banca Transilvania cu 11% in Saptamana Patimilor.

Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide zece actiuni, au urcat vineri cu 0,6%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 34 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. In aceasta saptamana, BET a crescut cu 4%, BET Plus cu 3,9%, iar fata de finele anului trecut sunt in teritoriu pozitiv cu 2,4%, respectiv 1,9%, potrivit Mediafax.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 37,96 milioane de lei (8,63 milioane de euro), cel mai ridicat rulaj incepand cu 1 aprilie, cand valoarea operatiunilor s-a ridicat la 55,3 milioane de lei. Titlurile Fondul Proprietatea au consemnat cea mai ridicata lichiditate, de 12,9 milioane de lei, si au inchis in urcare cu 1,1%. Pe segmentul deal al bursei a avut loc si un transfer cu actiuni Fondul Proprietatea de 2,5 milioane de lei.

Peste pragul de 1 milion de lei in privinta rulajului au trecut si Banca Transilvania, cu 8,2 milioane de lei, Romgaz (SNG), cu 4,6 milioane de lei, si Transgaz (SNG), cu 4,43 milioane de lei. Pretul titlurilor Banca Transilvania a avansat cu 3,4%, in timp ce Romgaz si Transgaz au stagnat. Cotatia Banca Transilvania a crescut puternic in ultimele sedinte, dupa ce a prezentat marti seara detaliile financiare prin care a preluat integral actiunile Volksbank Romania de la grupul austriac Volksbank, bancile germane DZ Bank si WGZ Bank si BPCE din Franta.

Fata de sfarsitul saptamanii trecute, Banca Transilvania se afla in urcare cu 11%.

Citeste si:
Cat a scazut capitalizarea Bursei de la Bucuresti in aceasta saptamana
Capitalizarea Bursei de la...

In sectorul energetic, indicele BET NG a avansat cu 0,1%, in timp ce BET FI, compus din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,6%.
Indicele BET BK a crescut cu 0,4%, iar BET XT a avansat cu 0,6%. BET XT reflecta evolutia primelor 25 de companii romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni se aflau in crestere pe finalul sedintei, cu indicele Stoxx Europe 600 la un nou maxim record. Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a avansat cu 0,6%, CAC 40 (Paris) a urcat cu 0,2%, iar DAX (Frankfurt) cu 1,5%. In Europa Centrala, bursa de la Praga a scazut cu 0,1%, cea de la Varsovia cu 0,3%, in timp ce piata de capital de la Budapesta a urcat cu 1,4%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Actiunile care s-au prabusit dupa ce Guvernul a dat cu bursa de pamant