Tiberiu Moisa, vicepresedinte Banca Transilvania: In ultimele saptamani mi-a revenit obiceiul de a ma uita zilnic la actiunile bancii. Nu stiu cat va dura sa revenim la capitalizarea din decembrie

Speculatiile privind faptul ca Guvernul ar putea sa faca un pas inapoi pe tema taxei pe activele bancare au facut ca actiunile Banca Transilvania (TLV) sa bifeze marti a treia zi consecutiva de cresteri din aceasta luna, timp in care valoarea acestora a urcat in total cu 17,8%. Chiar si asa insa, actiunile TLV ar trebui sa mai urce cu inca 27% pentru a recupera toate pierderile cauzate de anuntul Ordonantei taxelor, cu puternice efecte negative asupra bancilor.

“Recunosc ca in ultimele saptamani m-am uitat zilnic la evolutia actiunile TLV, un obicei pe care il pierdusem anterior. Inca suntem departe de capitalizarea de acum o luna si nu stiu cat de mult timp va dura sa revenim acolo”, a raspuns Tiberiu Moisa, vicepresedinte Banca Transilvania, unei intrebari cu privire la evolutia recenta a titlurilor bancii.

Ultimele tranzactii cu actiuni Banca Transilvania realizate de Moisa au avut loc la jumatatea anului trecut, cand acesta a vandut titluri in valoare de 1,17 milioane lei, la un pret mediu de 2,356 lei/actiune, cu aproape 28% mai mult decat cotatia din prezent a acestora.

Banca Transilvania avea o capitalizare de 11,3 mld. lei la data de 18 decembrie 2018, cu o zi inaintea anuntarii Ordonantei taxelor. Astazi, compania era evaluata pe bursa la 8,9 mld. lei.

Primele semnale privind faptul ca Guvernul ar putea sa accepte unele modificari ale OUG 114 au venit la inceputul acestei saptamani, cand Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dancila, a declarat ca noua taxa pe activele bancilor, stabilita in functie de nivelul ROBOR, ar putea sa devina inofensiva daca BNR schimba formula de calcul a dobanzii ROBOR, sau daca elimina complet aceasta rata de referinta.

Citeste si:
Râșniță, BT: Am accelerat proiectele de digitalizare în pandemie
Raul Râșniță, Banca...
Citeste si:
8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat
8 remedii pentru ameliorarea...

De asemenea, marti au aparut speculatii cu privire la faptul ca ALDE si UDMR conditioneaza votarea bugetului de stat pe 2019 de o inlesnire a Ordonantei taxelor.

Pe Bursa de Valori Bucuresti, rezultatul acestor declaratii si speculatii s-a vazut in special la nivelul bancilor si companiilor din energie, adica emitentii cei mai afectati de OUG 114.

Actiunile Banca Transilvania au crescut marti cu 2,8%, BRD a castigat 1,8%, in vreme ce Romgaz, Nuclearelectrica si Petrom au urcat cu 3,8%, 2,9%, respectiv 1%.

Per ansamblu, Bursa de Valori Bucuresti a castigat 1,5% in a doua sedinta a saptamanii.

Citeste si:
BT: Discutiile despre modificarea ROBOR? Un inceput de dialog
Vicepresedinte Banca...

Sursa foto: Banca Transilvania

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri