Speculatiile privind faptul ca Guvernul ar putea sa faca un pas inapoi pe tema taxei pe activele bancare au facut ca actiunile Banca Transilvania (TLV) sa bifeze marti a treia zi consecutiva de cresteri din aceasta luna, timp in care valoarea acestora a urcat in total cu 17,8%. Chiar si asa insa, actiunile TLV ar trebui sa mai urce cu inca 27% pentru a recupera toate pierderile cauzate de anuntul Ordonantei taxelor, cu puternice efecte negative asupra bancilor.

“Recunosc ca in ultimele saptamani m-am uitat zilnic la evolutia actiunile TLV, un obicei pe care il pierdusem anterior. Inca suntem departe de capitalizarea de acum o luna si nu stiu cat de mult timp va dura sa revenim acolo”, a raspuns Tiberiu Moisa, vicepresedinte Banca Transilvania, unei intrebari cu privire la evolutia recenta a titlurilor bancii.

Ultimele tranzactii cu actiuni Banca Transilvania realizate de Moisa au avut loc la jumatatea anului trecut, cand acesta a vandut titluri in valoare de 1,17 milioane lei, la un pret mediu de 2,356 lei/actiune, cu aproape 28% mai mult decat cotatia din prezent a acestora.

Banca Transilvania avea o capitalizare de 11,3 mld. lei la data de 18 decembrie 2018, cu o zi inaintea anuntarii Ordonantei taxelor. Astazi, compania era evaluata pe bursa la 8,9 mld. lei.

Primele semnale privind faptul ca Guvernul ar putea sa accepte unele modificari ale OUG 114 au venit la inceputul acestei saptamani, cand Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dancila, a declarat ca noua taxa pe activele bancilor, stabilita in functie de nivelul ROBOR, ar putea sa devina inofensiva daca BNR schimba formula de calcul a dobanzii ROBOR, sau daca elimina complet aceasta rata de referinta.

De asemenea, marti au aparut speculatii cu privire la faptul ca ALDE si UDMR conditioneaza votarea bugetului de stat pe 2019 de o inlesnire a Ordonantei taxelor.

Pe Bursa de Valori Bucuresti, rezultatul acestor declaratii si speculatii s-a vazut in special la nivelul bancilor si companiilor din energie, adica emitentii cei mai afectati de OUG 114.

Actiunile Banca Transilvania au crescut marti cu 2,8%, BRD a castigat 1,8%, in vreme ce Romgaz, Nuclearelectrica si Petrom au urcat cu 3,8%, 2,9%, respectiv 1%.

Per ansamblu, Bursa de Valori Bucuresti a castigat 1,5% in a doua sedinta a saptamanii.

Sursa foto: Banca Transilvania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri