Fondul Proprietatea s-a listat miercuri pe Bursa din Londra (LSE), pretul unui GDR in primele minute de tranzactionare ajungand la 11,48 dolari, in vreme ce valoarea totala a tranzactiilor a depasit 9,2 mil. dolari.

Fondul s-a listat prin intermediul certificatelor de depozit (GDR), aceleasi instrumente financiare folosite si in cazul listarilor pe LSE ale Electrica si Romgaz. Fiecare GDR inglobeaza 50 de actiuni Fondul Proprietatea, numarul GDR-urilor fiind limitat la o treime din capitalul FP, adica 4,06 miliarde de titluri ale Fondului.

Pe Bursa de Valori Bucuresti, un titlu FP era evaluat la 0,9145 lei. Avand in vedere pretul de 11,48 dolari/GDR inregistrat la deschidere si luand in calcul un curs leu/dolar de 4,0418 lei, la Londra actiunile FP erau evalute cu 1,3% mai bine decat la Bucuresti.

In primele 30 de minute de la deschidere, investitorii tranzactionasera pe LSE 807.748 GDR-uri a caror valoare era de aproximativ 9,27 mil. dolari. Pe Bursa de Valori Bucuresti, lichiditatea actiunilor FP era de 642.000 lei.

"Ziua de astazi marcheaza un moment cu adevarat istoric pentru Fondul Proprietatea si Franklin Templeton, avand in vedere ca, in ultimii ani, am muncit neintrerupt pentru aceasta realizare. Fondul are potentialul sa devina unul dintre cele mai vizibile si atractive fonduri inchise listate la Londra, datorita marimii sale, a portofoliului si a discount-ului fata de VAN. Mai mult, suntem convinsi ca listarea secundara a Fondului pe LSE va creste vizibilitatea pietei de capital din Romania", a declarat Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management.

Citeste si:
Companiile de pe bursă la raport: câștig total de 13 mld. lei în...
Companiile de pe bursă la...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Brokerii de pe bursă lucrează de acasă. Companiile cer vot electronic
Setari Cookie-uri