Hidroelectrica nu va iesi din insolventa in acest an, asa cum era anticipat initial, din cauza duratei mari a proceselor aflate in derulare, a declarat directorul general al producatorului de energie, Remus Borza.

Compania a intrat pentru a doua oara in insolventa la inceputul anului 2014 si este condusa de un administrator numit de justitie. Hidroelectrica a fost nevoita sa se declare prima oara in insolventa in 2012, din cauza secetei severe si a unor contracte prin care a vandut electricitate sub preturile din piata, inregistrand pierderi de 1,4 miliarde de dolari pe parcursul a sase ani, potrivit Mediafax.

Compania a trecut printr-un proces de restructurare, anul trecut obtinand un profit record, si a anulat contractele nerentabile. Beneficiarii acelor contracte au contestat insa anularea acestora, iar Hidroelectrica a reintrat in insolventa in urma unei decizii a justitiei si ar fi urmat sa iasa din aceasta stare in iunie 2015.

"Procesele avanseaza foarte lent. In mod sigur Hidroelectrica nu va iesi din insolventa in acest an. Speram anul viitor", a declarat Borza pentru Reuters, adaugand ca Hidroelectrica mai are 19 procese in derulare, din numarul initial de 75. Guvernul premierului Victor Ponta a convenit in cadrul acordului de 4 miliarde de euro cu FMI si Comisia Europeana sa listeze la bursa o participatie minoritara la Hidroelectrica.

In perioada de insolventa, Hidroelectrica a angajat consultanti pentru pregatirea ofertei publice initiale, iar Borza a spus ca oferta de actiuni ar putea avea loc la 3-4 luni dupa incheierea insolventei. Fondul Proprietatea, singurul actionar minoritar al Hidroelectrica, evalueaza participatia de 20% detinuta la aceasta la 494 de milioane de euro, ceea ce implica o valoare a intregii companii de circa 2,5 miliarde de euro. Hidroelectrica a inregistrat anul trecut un profit brut de 1,2 miliarde de lei (294 milioane dolari) si a produs 18,2 terawati de electricitate.

Citeste si:
2012 - Insolventa Hidroelectrica, cea mai profitabila companie de stat
2012 - Insolventa...

Sursa foto: hidrocentrala/shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Borza, concediat dupa ce a cerut "optimizarea" numarului bugetarilor