Hidroelectrica nu va iesi din insolventa in acest an, asa cum era anticipat initial, din cauza duratei mari a proceselor aflate in derulare, a declarat directorul general al producatorului de energie, Remus Borza.

Compania a intrat pentru a doua oara in insolventa la inceputul anului 2014 si este condusa de un administrator numit de justitie. Hidroelectrica a fost nevoita sa se declare prima oara in insolventa in 2012, din cauza secetei severe si a unor contracte prin care a vandut electricitate sub preturile din piata, inregistrand pierderi de 1,4 miliarde de dolari pe parcursul a sase ani, potrivit Mediafax.

Compania a trecut printr-un proces de restructurare, anul trecut obtinand un profit record, si a anulat contractele nerentabile. Beneficiarii acelor contracte au contestat insa anularea acestora, iar Hidroelectrica a reintrat in insolventa in urma unei decizii a justitiei si ar fi urmat sa iasa din aceasta stare in iunie 2015.

"Procesele avanseaza foarte lent. In mod sigur Hidroelectrica nu va iesi din insolventa in acest an. Speram anul viitor", a declarat Borza pentru Reuters, adaugand ca Hidroelectrica mai are 19 procese in derulare, din numarul initial de 75. Guvernul premierului Victor Ponta a convenit in cadrul acordului de 4 miliarde de euro cu FMI si Comisia Europeana sa listeze la bursa o participatie minoritara la Hidroelectrica.

In perioada de insolventa, Hidroelectrica a angajat consultanti pentru pregatirea ofertei publice initiale, iar Borza a spus ca oferta de actiuni ar putea avea loc la 3-4 luni dupa incheierea insolventei. Fondul Proprietatea, singurul actionar minoritar al Hidroelectrica, evalueaza participatia de 20% detinuta la aceasta la 494 de milioane de euro, ceea ce implica o valoare a intregii companii de circa 2,5 miliarde de euro. Hidroelectrica a inregistrat anul trecut un profit brut de 1,2 miliarde de lei (294 milioane dolari) si a produs 18,2 terawati de electricitate.

Sursa foto: hidrocentrala/shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri