“Unul dintre cele mai importante principii din noul Cod de Guvernanta Corporativa va fi acela ca o companie listata va trebui sa anunte publicul cu privire la politica de dividende pe care o are. Practic, un emitent va trebui sa spuna in cateva cuvinte daca este sau nu dispus sa imparta profitul cu actionarii, si cam in ce ‘range’ se afla rata de distributie a profitului”, a mentionat Ludwik Sobolewski.

Scopul acestei masuri este imbunatatirea predictibilitatii din punctul de vedere al actionarilor. In cazul in care o companie nu publica politica de dividend, aceasta nu va fi sanctionata din punct de vedere financiar, insa va fi nevoita sa publice o raportare in care mentioneaza ca nu indeplineste aceasta cerinta de buna Guvernanta Corporativa.

“Vrem sa popularizam ideea dividendelor in randul publicului larg si sa ajungem la cei care nu constientizeaza ca randamentul actiunii este doar o parte din castigul pe care acestea il genereaza, cealalta fiind dividendul. Oricat de mici dividende trebuie ridicate sau reinvestite in alte actiuni”, spune Ludwik Sobolewski.

Companiile listate pe Bursa de Valori Bucuresti vor acorda in acest an dividende in valoare de circa 3,7 mld. lei. Cele mai mari sume (1,21 mld. elI) vor fi distribuite in 2015 de catre producatorul de gaze Romgaz.