Denominare mai mica, pana la 100 de lei/titlu de stat, prelungirea maturitatii si revizuirea modalitatii de stabilire a dobanzii sunt aspectele pe care Ministerul Finantelor vrea sa le imbunatateasca dupa ce prima emisiune de titluri de stat destinate populatiei a fost subscrisa in proportie de 65%.

"Din discutiile preliminare pe care le-am avut cu colegii de la minister, am identificat o serie de aspecte ce pot fi imbunatatite la viitoarele emsiuni precum o denominare mai mica, de 100 de lei, prelungirea maturitatii precum si revizuirea modalitatii de stabilire a dobanzii. Urmeaza o perioada de evaluare a acestei emisiuni pentru ca apoi sa revenim cu o strategie privind emsiunile viitoare destinate populatiei", a declarat, a declarat secretarul de statul in Ministerul Finantelor Enache Jiru (foto), intr-o conferinta de presa organizata de Bursa de Valori Bucuresti cu prilejul intrarii la tranzactionare a titlurilor de stat, anunta Mediafax.

Populatia a subscris 65.000 de titluri in cadrul emisiunii derulate in perioada 8-19 iunie, fiind alocata intreaga suma de 65 milioane lei, cu cea mai mare cerere din Bucuresti, de 46,13%, iar dobanda a fost stabilita de Ministerul Finantelor la nivelul maxim din prospect, de 2,15%. Intervalul de dobanda anuntat se situa intre 1,75% si 2,15%. In cazul in care se inregistra o suprasubscriere, Finantele ar fi stabilit un nivel de dobanda competitiva.

Din numarul total de titluri subscrise de cei 1.236 de investitori, 64.686 au fost marcate prin cele trei banci din sindicatul de intermediere, BCR, BRD-Societe Generale si Raiffeisen Bank, iar 313 de titluri prin 6 societati de servicii de investitii financiare, potrivit datelor Ministerului Finantelor. In transa primara (cu maxim 50 de titluri/persoana) au fost subscrise 27.810 de obligatiuni, iar in transa secundara (peste 50 titluri) au fost achizitionate 37.189 de titluri.

Persoanele fizice din Bucuresti au avut cel mai mare apetit pentru titlurile de stat destinate populatiei cu o maturitate de doi ani, cumuland 46,13% din totalul subscrierilor, urmate de cele din judetele Sibiu (3,37%), Mehedinti (2,97%), Alba (2,87), Dolj (2,80%) si Olt (2,76%). Ministerul Finantelor a pus la dispozitia investitorilor persoane fizice in cadrul emisiunii 100.000 de titluri, in cuantum de 100 milioane lei, un titlu avand o valoare nominala de 1.000 de lei. Oficialii se asteptau ca emisiunea sa fie subscrisa in totalitate, mizand pe ultimele zile ale perioadei de derulare si pe o dispersie cat mai mare.

Citeste si:
O cladire istorica din Bucuresti, transformata intr-un hotel
Palatul BCR din Piata...

Joi, pe 25 iunie, cumparatorii au avut alocate in cont titlurile achizitionate, iar vineri a debutat tranzactionarea obligatiunilor la Bursa de Valori Bucuresti. "Ministerul Finantelor Publice urmeaza sa faca o evaluare a acestei emisiuni de titluri de stat pilot dedicata populatiei, in baza careia va stabili strategia de piata privind emiterea acestui instrument de datorie guvernamentala", anuntau Finantele, la inceputul saptamanii, intr-un comunicat.

Cea mai probabila cauza a nesubscrierii totale a fost costul prea ridicat al unui titlu de stat. Alte motive care au plafonat apetitul investitorilor ar putea fi dobanda si scadenta, ambele reduse. De altfel, seful Trezoreriei, Stefan Nanu, afirma saptamana trecuta ca investitorii din tara au propus autoritatilor o valoare mai mica pentru titlurile de stat destinate populatiei, dar si maturitati mai mari, variante pe care le-ar putea lua in considerare pe viitor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ce castiguri mai aduc fondurile atasate unei asigurari unit-linked