Indicele Stoxx Europe 600 Oil & Gas, care include actiunile a 23 de companii, a urcat cu 13% in aceasta saptamana, cel mai mult dupa noiembrie 2008. Cele mai bune performante au fost inregistrate de Tullow Oil, care opereaza exploatari in Africa, cu un avans al titlurilor de 38%, in timp ce actiunile Royal Dutch Shell au avansat la Londra cu 13%, fiind pe cale sa marcheze la randul lor cea mai buna performanta saptamanala din ultimii sapte ani.

Cotatiile petrolului si-au revenit in aceasta saptamana, iar pretul titeiului de referinta pe piata americana a depasit nivelul de 50 de dolari barilul pentru prima oara dupa luna iulie, pe fondul scaderii productiei in SUA si a estimarilor Shell si Pacific Investment Management, ca ce a fost mai greu a trecut.

Chiar si inainte ca preturile petrolului sa coborare in august la cel mai redus nivel din ultimii sase ani, companiile petroliere aplicau programe de reducere a cheltuielilor, de blocare a proiectelor si de reducere a numarului de angajati, pentru a proteja rezervele de capital. In ultimele 15 luni, producatorii au amanat proiecte in valoare de 200 de miliarde de dolari, potrivit companiei de consultanta Wood Mackenzie.

BP a redus estimarile de cheltuieli din acest an la sub 20 de miliarde de dolari, dupa ce in 2014 a investit circa 23 de miliarde de dolari. Shell desfiinteaza 6.500 de locuri de munca si vrea sa reduca cheltuielile cu 7 miliarde de dolari. In cazul companiilor americane, Chevron, a doua mare companie petroliera din SUA, a inregistrat o crestere de 10% a actiunilor, care se indreapta spre cea mai buna performanta dupa decembrie 2014. Titlurile Exxon Mobil, cea mai mare compania petroliera din lume in functie de capitalizare, au avansat cu 5,5% in aceasta saptamana.

Sursa foto: Shutterstock