Anterior, cea mai recenta raportare a participatiei Elliott a avut loc pe 6 mai, cand investitorul american controla prin cele doua firme 16,52% din numarul total de titluri FP, reprezentand 18,76% din drepturile de vot la FP,scrie Mediafax.

Elliott a depasit pragul de 20% din drepturile de vot la FP in urma achizitiei unui pachet semnificativ de GDR-uri, reprezentand o participatie de 1,66%, in cursul zilei de luni pe bursa de la Londra, unde Fondul este listat secundar, reiese dintr-un raport transmis de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Elliott Associates detine participatia de 19,87% prin intermediul filialelor Manchester Securities si Beresford Energy. Astfel, firma de brokeraj Manchester Securities are in portofoliu 691,258 milioane actiuni si 28,496 milioane GDR-uri (1,42 miliarde actiuni), in timp ce Beresford controleaza 9 actiuni si 2,176 milioane GDR-uri (108,8 milioane actiuni).

Potrivit raportului, Manchester Securities a cumparat luni, printr-o tranzactie in piata secundara, 3,72 milioane de GDR-uri (186 milioane actiuni Fondul Proprietatea). Valoarea pachetului de actiuni este de 147 milioane de lei (33 milioane euro), calculata in functie de cotatia actiunilor la inchiderea sedintei de luni la Bucuresti.

Citeste si:

Drepturile de vot pentru Elliott sunt calculate la data de 19 octombrie, fiind excluse tranzactiile de rascumparare derulate de Fondul Proprietatea pe 16 octombrie si care nu au fost decontate pana pe 19 octombrie.

La cotatia din inchiderea sedintei de marti a actiunilor Fondul Proprietatea, pachetul de titluri are o valoare de 1,75 miliarde de lei, capitalizarea Fondului fiind de 8,8 miliarde de lei. Drepturile de vot ale Elliott depasesc detinerea la FP intrucat Fondul detine actiuni proprii in urma programelor de rascumparare, pentru care nu se exercita drept de vot.

Actionarii Fondului Proprietatea au fost convocati la sfarsitul luniii octombrie pentru a decide daca vor continua contractul de administrare cu Franklin Templeton, dar si in privinta acordarii unui nou mandat, de doi ani, unei societati a Franklin Templeton din Luxemburg, in contextul alinierii la reglementarile UE.

Daca actionarii nu aproba continuarea administrarii de catre Franklin Templeton, trebuie sa decida incetarea mandatului si a contractului. Mandatul actual, de doi ani, expira la 30 septembrie 2016, dar din cauza implemementarii directivei privind administrarea fondurilor de investitii alternative, actualul mandat trebuie sa se incheie mai devreme.

Sursa foto: Shutterstock