O intrebare simpla si in buna parte indreptatita pe care aproape orice investitor incepator si-o poate pune atunci cand aude, in perioadele de criza, ca o anumita companie s-a devalorizat cu zeci de milioane de euro sau ca un anumit fond de investitii a pierdut milioane de euro in doar cateva minute. In aceste conditii, de ce pietele de capital inca mai exista si continua sa genereze tranzactii de ordinul trilioanelor de euro si dolari?

Acest articol face parte din campania "Academia broker", un proiect editorial care isi propune sa aduca un plus de educatie si detalii despre o piata financiara mult prea des privita cu indoiala de catre romani.

Ar putea lumea sa existe fara burse? Bineinteles, asa cum lumea ar putea sa existe si fara supermarket-uri. Ar putea lumea sa existe “bine” fara supermarket-uri? Nu chiar, asa cum nici economiile din intreaga lume nu ar reusi sa functioneze in conditii optime fara pietele de capital.

Ce fac bursele mai exact?

Bursele fac legatura intre cumparatorii si vanzatorii de actiuni, facilitandu-le acestora posibilitatea de a stabili un pret corect pentru titlurile tranzactionate. Inseamna acest lucru ca pe bursa veti gasi mereu actiuni la preturi bune? In niciun caz, insa de obicei veti avea aceasta oportunitate. Aveti in vedere ca un pret corect pentru o actiune nu inseamna automat ca acel pret este si unul bun. Pretul corect este pur si simplu pretul stabilit de cererea si oferta din piata.

“A juca pe bursa” vs “A investi pe bursa”

“A juca pe bursa” este o expresie extrem de folosita de persoanele fara nicio experienta in piata de capital, care asociaza orice plasament in actiuni cu un joc de noroc si care din acest motiv spun ca bursele nu sunt “necesare”. Actiunile sunt vazute de catre acestia ca simple vehicule folosite pentru a tranzactiona, un fel jetoane in poker. Acestia uita insa cea mai importanta calitate a unei actiuni: faptul ca acestea ofera dreptul la proprietate intr-o companie.

Pe bursa, investitorii incearca mereu sa evalueze cat de profitabila va fi respectiva companie in viitor, iar asta pentru ca o parte din acel profit se va intoarce spre ei. Plasand bani in actiunile unei societati aceasta va creste si va genera venituri si locuri de munca in economie.

De cealalta parte, jocurile de noroc sunt ceea ce americanii numesc “a zero sum game” – un joc in care castigul inregistrat de o persoana este mereu echivalentul pierderii inregistrata de o alta persoana, in acest fel nefiind creata nicio valoare, niciodata.

Aproape singurul loc din lume unde bogatii si saracii pot sta la aceeasi masa

Plecand de la faptul ca a detine o actiune este echivalentul cu a detine o parte dintr-o companie, devine usor de inteles de ce bursele reprezinta unul dintre putinele locuri din lume unde bogatii si saracii pot sta la aceeasi masa. Fara burse, singurii care ar avea acces la actiunile marilor companii ar fi decat actionarii deja existenti ai acestora si persoanele foarte bogate, cu acces la investitii privilegiate.

In ziua de astazi investitia minima ceruta pe bursa pleaca de la doar cateva sute de euro, pietele de capital devenind astfel un teren accesibil si care ofera sanse egale de castig indiferent de averea initiala a investitorului.

Bursele genereaza LICHIDITATE. Amintiti-va acest cuvant data viitoare cand incercati sa vindeti o casa

Lichiditatea este un cuvant adesea trecut cu vederea… pana chiar ajungem in situatia de a ne lovi de el. Imaginati-va ca ati mostenit un apartament de 3 camere, intr-un cartier decent, pe care vreti sa il vindeti. Valoarea reala este de 100.000 de euro, asa ca acesta este si pretul pe care il veti cere. Agentii imobiliari spun ca o proprietate cu un pret “corect” se vinde in general in termen de o luna. La modul realist vorbind insa, vanzarea unei case poate dura cateva luni, sau chiar ani, daca vorbim de proprietati exclusiviste. Vreti sa vindeti rapid? Atunci mai taiati 5.000 – 10.000 de euro din pret. Intelegeti acum de ce lichiditatea unei piete este importanta?

Data viitoare cand auziti o persoana ca se lauda cu randamente de 10-20-30% pe an investind in imobiliare, arta, obiecte de colectie sau alte plasamente foarte putin lichide, intrebati-i in cat timp isi pot vedea castigurile, cash, in buzunare. In timpul care le va lua sa se gandeasca, cel mai probabil dumneavoastra veti fi putut deja sa executati un ordin de tranzactionare pe bursa, marcandu-va aproape instand castigul din investitiile facute in actiuni.

Bineinteles nici pe burse situatia nu este mereu roz, insa chiar si in pietele mai putin lichide, precum Bursa de Valori Bucuresti, micii investitori isi vor putea vinde rapid actiunile, in special daca acestea apartin unor mari companii, precum Romgaz, Banca Transilvania sau Fondul Proprietatea.

Capitalizarea companiilor si dezvoltarea economiilor

Am lasat la final aceste doua roluri ale burselor, cele mai importante, dar totodata cele care pentru investitorul obisnuit pot parea doar niste teorii din manualele de economie.

Principalul scop al unei piete de capital este acela de a asigura finantare pentru companii. Atragand fonduri de pe bursa acestea se pot dezvolta, evolutie care va duce la cresterea economiei din respectiva tara. SUA este exemplul perfect in acest sens, in vreme ce companiile europene sunt in general mai reticente fata de acest mecanism de finantare. In Romania, Banca Transilvania este singura companie majora despre care se poate spune ca s-a dezvoltat folosind la potential maxim mecanismele de finantare pe care piata le pune la dispozitie.

Iar in ceea ce priveste teoria potrivit careia o tara poate avea o economie dezvoltata fara existenta unei burse dezvoltate, nu trebuie decat sa aruncati o privire pe imaginea de mai jos, care reprezinta o harta a lumii in care tarile sunt scalate in functie marimea propriilor burse. Coincidenta sau nu, cele mai mari economii din lume au in general si cele mai dezvoltate piete de capital, China fiind singura care iese din tipare.

Foto: Shutterstock / NYSE

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri