Valoarea medie a portofoliului unui investitor obisnuit pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a ajuns la aproape 2.400 euro (10.700 lei) in 2015, in vreme ce jucatorii “bogati” (cu detineri de peste 20.000 de euro) aveau pe bursa bursa portofolii in medie de cate 191.000 euro (853.000 lei).

Esti interesat sa participi la conferinta The New Market? Inscrie-te gratuit pe site-ul dedicat al evenimentului.

Bursa de Valori Bucuresti a pierdut circa 3.000 de investitori anul trecut, totalul acestora ajungand la 71.108 in decembrie, potrivit datelor de la Fondul de Compensare al Investitorilor (FCI). FCI nu ia in considerare daca un invesitor are deschise unul sau mai multe conturi de tranzactionare la brokeri, asa ca este posibil ca numarul exact al investitorilor investitori sa fie mai mic.

Din acest total, peste 85% sunt conturi ale micilor investitori, pe care Fondul ii poate compensa integral in cazul in care o firma de brokeraj autorizata sa opereze pe BVB intra in faliment. Fondul asigura o compensatie de maxim 20.000 euro pentru clientii firmelor membre.

Scaderea numarului de investitori s-a facut simtita in special in cea de-a doua parte a anului, cand pietele financiare din toata lumea s-au prabusit din cauza datelor economice ingrijoratoare venite din China. Bursa romaneasca a urmat tendinta generala, panica investitorilor generand o avalansa de ordine de vanzare si chiar caderea site-ului BVB intr-o zi din august cu scaderi de peste 10% in cazul anumitor actiuni. Evolutiile negative au continuat si pe final de an, iar in aceste conditii revenirea investitorilor in piata s-a lasat asteptata. Mai mult decat atat, marile listari de companii care au adus romani pe bursa in 2014 si 2013 au lipsit anul trecut, statul amanand privatizarile.

Citeste si:
Criza politica? Riscul de tara, aproape de minim; bursa creste
Criza politica? Riscul de...

Numarul investitorii prosperi de pe bursa (cu detineri de peste 20.000 euro), a urcat la 8.772 anul trecut (+6,7% y/y), valoarea totala a detinerilor acestora ajungand la 7,48 mld. lei. La acestia se adauga circa 61.000 jucatori care pot fi compensati integral de FCI (detineri de 20.000 euro), si 1.344 investitori necompensabili.

Pe langa investitorii mentionati mai sus, alti aproape 9 milioane de romani mai detin actiuni obtinute in timpul “Marii privatizari” din anii ’90. Majoritatea dintre ei sunt inactivi, iar jumatate nici nu mai stiu ca detin respectivele actiuni, potrivit declaratiilor facute anul trecut de reprezentantii Depozitarului Central, institutia unde se afla respectivele titluri.

Sursa foto: Mediafax

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Cum explica britanicii de la FTSE promovarea istorica a Romaniei