In Europa, bursele din Frankfurt, Paris si Londra inregistrau cresteri cuprinse intre 0,2% si 0,4%, continuandu-si astfel seria pozitiva din ultima perioada.

In SUA, un indice secundar, Dow Jones Transportation, a urcat cu 3% in ultima sedinta si a intrat astfel in teritoriu “bull”, dupa ce a ajuns sa inglobeze aprecieri de peste 20% de la minimele din ianuarie.

Revenirea generalizata a pietelor vine in conditiile in care Rezerva Rederala americana a indicat ca in acest an ar putea opera doar doua majorari de dobanda, fata de patru cat anticipa anterior, prelungind astfel perioada de bani ieftini in economia globala. De asmenea, petrolul se afla pe un trend ascendent castigand in ultimele cinci saptamani peste 37%, barilul Brent fiind tranzactionat vineri la o cotatie de 41 de dolari.

Si Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a deschis in crestere cu 0,6% in ultima sedinta a saptamanii, insa pentru a reveni pe plus la nivelul intregului an indicele BET ar trebui sa mai inregistreze o apreciere de inca 3%.

Sursa foto: Shutterstock / Robert Crum