Leul si alte active romanesti, precum titlurile de stat si actiunile cotate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), ar putea beneficia o perioada mai lunga de banii ieftini pompati in economia globala de Rezerva Federala a SUA (Fed), dupa ce riscurile cu care se confrunta cea mai mare economie a lumii au determinat Fed sa adopte o atitudine mai precauta si sa indice pentru anul in curs doar doua cresteri ale dobanzii cheie, fata de patru la finele anului trecut.

„Peste noapte, apetitul pentru risc la nivel global s-a imbunatatit semnificativ dupa ce Rezerva Federala a avut un ton precaut in urma sedintei sale de politica monetara, fapt care ar trebui sa duca la presiuni de apreciere asupra monedei romanesti”, a afirmat, intr-o nota catre analisti si investitori, economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu.

O majorare a dobanzilor in SUA ar atrage pe piata americana o parte mai mare din banii ieftini plasati acum in investitii pe pietele emergente, mai riscante, dar cu randamente mai bune.

BNR a anuntat, joi, pentru euro o referinta in scadere usoara fata de miercuri, la 4,4765 lei/euro, in timp ce Bursa de Valori Bucuresti a urcat cu pana la 2,4%.


Cursul anuntat de BNR pentru dolar a coborat cu aproape noua bani (2,15%), la 3,9519 lei/dolar, sub pragul de 4 lei pentru prima data de la mijlocul lunii februarie
. Referinta pentru dolar este influentata de raporturile dintre moneda americana si euro pe pietele internationale.

„Impactul imediat este unul pozitiv. Sa vedem daca pe termen mediu se va mentine. Pe bursa noastra, efectul este mai redus, cresterea de astazi (joi, n.r.) fiind alimentata in principal de anuntul Banca Transilvania privind dividendele”, a declarat directorul de operatiuni al Estinvest, Marcel Murgoci.

Titlurile Banca Transilvania au crescut in deschiderea sedintei de joi cu pana la 11%, dupa ce banca a anuntat repartizarea de dividende in numerar pentru a doua oara in ultimii 20 de ani. Cresterea s-a temperat, insa, in prima ora de tranzactii, atat pentru Banca Transilvania, cat si pentru bursa per ansamblu. La mijlocul sedintei de joi, titlurile bancii se aflau in urcare cu 6,2%, iar bursa de la Bucuresti cu 1,4%.

Publicarea unor date bune privind economia americana ar putea schimba optica investitorilor, in sensul in care acestia ar putea considera ca o crestere a dobanzilor este mai degraba mai apropiata decat mai indepartata.

In timp ce riscurile privind economia ar putea modera ritmul de inasprire a politicii monetare in SUA, o schimbare a asteptarilor pietei privind majorarea dobanzilor de catre Fed ar putea reduce apetitul investitorilor pentru active emergente. In prezent, pietele financiare vad o singura majorare a dobanzii cheie, in a doua parte a anului, fata de cele doua indicate de Fed.

Anuntul Fed ca perioada banilor ieftini ar putea continua in SUA, cu presiune suplimentara si pe alte mari banci centrale, a fost primita cu optimism de investitorii de pe piata de capital din SUA si Asia. In Europa, pietele au deschis in teritoriu pozitiv, insa deprecierea dolarului in raport cu euro, dupa anuntul Fed, a afectat cotatiile marilor exportatori europeni si a impins pe minus bursele europene, in special pe cea germana.

La sedinta de politica monetara de joi, a doua din acest an, Fed a redus previziunile privind cresterea economica in 2016 - 2017 (ritmuri anuale de 2,2%, respectiv 2,1%) si pentru evolutia inflatiei in 2016 (la 1,2% an/an) si a mentinut rata de dobanda de politica monetara la (0,25% - 0,50%).

„Perspectivele cu privire la procesul de normalizare a ratei de dobanda de politica monetara au fost ajustate in jos, pe fondul riscurilor din economia mondiala, dar la conferinta de presa presedintele Fed, Janet Yellen, nu a exclus ca urmatoarea majorare din actualul ciclu sa se intample la sedinta din aprilie”, potrivit unei note a economistului Bancii Transilvania, Andrei Radulescu.

Fed a majorat in decembrie dobanda de politica monetara pentru prima oara dupa 2006, semnaland ca economia americana a depasit cea mai mare parte a urmarilor crizei financiare globale. Dobanda de politica monetara a Rezervei Federale americane s-a aflat la nivelul zero timp de sapte ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri