In trecut, Guvernul a listat la bursa : Romgaz, Electrica si Nuclearelectrica, conform News.ro

”Asteptam ca privatizarile sa fie reluate. 2015 a trecut fara nimic notabil, dar este important pentru Romania sa continue privatizarile, pentru ca avem nevoie de companii mari pe piata”, a spus Sobolewski.

Anul trecut, guvernul a identificat aeroporturile din Bucuresti si portul Constanta ca posibili candidati la privatizare, dar progresele au stagnat.

Fondul Proprietatea, care detine participatii mari la Salrom si Hidroelectrica, sustine listarile si este nemultumit de amanari.

Hidroelectrica este de mai multi ani in insolventa, dar ar putea iesi in curand din procedura. Sobolewski considera ca exista o probabilitate de 10% ca Hidroelectrica sa fie listata in 2016. ”Exista o sansa sa fie listata in acest an, dar este mai probabil sa se intample in 2017. Ar fi extrem de important pentru piata”, a spus seful BVB.

Romania spera ca BVB sa treaca din categoria de piata de frontiera in cea de piata emergenta, in indicele MSCI, dar are nevoie de cel putin trei companii cu o capitalizare de piata suficienta pentru a indeplini conditiile.

”Hidroelectrica ar fi bine pozitionata pentru a fi una dintre aceste companii. Este esential pentru acest proces”, a aratat Sobolewski.
Seful BVB a mai declarat pentru Reuters ca bursa din Bucuresti este destul de probabil sa participe la SEE Link, o noua platforma de tranzactionare a instrumentelor financiare pe bursele din sud-estul Europei, pina in toamna, sau chiar mai devreme.

Citeste si:

”Este destul de probabil sa decidem sa intram pe acea platforma, acest lucru s-ar putea indepla destul de curand. Aceste tari au mult capital intelectual, dar duc lipsa de marime, este o incercare de imbunatatire a acestui lucru”, a explicat Sobolewski.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care are o participatie de 4,99% la BVB, a oferit un grant de 540.000 de euro pentru a ajuta la lansarea SEE Link.

Aceasta platforma este un sistem de plasare a ordinelor care ar trebui sa se lanseze pe 29 martie, cu participarea membrilor fondatori, bursele din Bulgaria, Macedonia si Croatia.

Sursa foto: Mediafax Foto