Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a solicitat reprezentantilor statului un calendar al listarii Hidroelectrica pana saptamana viitoare, cand va avea loc o intalnire cu oficiali ai agentiei FTSE, in care se vor discuta masurile si criteriile ce trebuie indeplinite de piata de capital romaneasca pentru promovarea in categoria pietelor emergente. Miercuri, reprezentantii Ministerului Energiei au lasat sa se intelega faptul ca nu se grabesc sa aduca pe Hidroelectrica pe BVB, afirmatii care l-au nemultumit pe Ludwik Sobolewski, seful BVB.

La solicitarea wall-street.ro, reprezentantii Ministerului Energiei nu au avansat un termen clar pentru listare, insa au explicat ca este o prioritate, fiind totodata important ca Hidroelectrica sa aiba mai intai un nou management, care va fi selectat in urmatoarele luni.

Alte conditii ce trebuie indeplinite inainte de listarea companiei sunt un plan de afaceri si un plan de investitii pentru banii care vor intra in Hidroelectrica dupa IPO. De asemenea, in raspunsul Ministerului sunt readuse in discutie conditiile de piata optime pentru listare, care, avand in vedere mediul volatil inregistrat in prezent pe pietele financiare, impinge practic listarea Hidroelectrica catre anul viitor sau chiar mai tarziu.

Bineinteles ca nu sunt multumit de raspunsul venit din partea Ministerului. Multe din aceste lucruri mentionate ar fi trebuit pregatite dinainte. Practic, dupa aceste declaratii, inseamna ca nu avem niciun calendar pentru IPO-ul Hidroelectrica, niciun plan si nu exista nicio actiune concreta implementata. Sunt doar niste vorbe… ambigue – Ludwik Sobolewski, CEO al Bursei de Valori Bucuresti

Bursa de Valori Bucuresti are nevoie de inca o companie de mari dimensiuni pentru a indeplini o serie de criterii cantitative (minim 1,2 mld. dolari capitalizare, un free-float de cel putin 630 mil. dolari si rulaje zilnice de 1-2 mil. dolari) impuse de agentiile internationale pentru a intra pe lista burselor luate in considerare pentru a fi promovate la statutul de piata emergenta.

In cazul unui IPO de succes, Hidroelectrica ar avea sanse mari sa umple acest gol, fiind totodata si una dintre putinele sperante ale BVB in acest sens avand in vedere ca din sectorul privat nu exista companii care la modul realist sa poata indeplini criteriile mai sus mentionate. IPO-ul Hidroelectrica ar reprezenta o adevarata gura de oxigen pentru piata locala in conditiile in care pe Bursa de Valori Bucuresti nu a mai avut loc un IPO din 2014, iar ultimul IPO privat a avut loc in 2008.

Statul vrea sa vanda pe bursa 15% din actiunile Hidroelectrica, prin majorarea capitalului, iar Fondul Proprietatea urmeaza sa vanda o participatie de 5% din propria detinere precum si drepturile de subscriere ale Fondului in cadrul procesului de majorare a capitalului.

Estimarile din ultimele luni plaseaza valoarea IPO-ului la o suma cuprinsa intre 340 mil. euro (evaluarea fostului sef al privatizarilor Gabriel Dumitrascu) si chiar 1 miliard de euro (evaluarea fostului administrator judiciar Remus Borza). In portofoliul Fondul Proprietatea, un pachet de 20% din Hidroelectrica era evaluat la 2,65 miliarde de lei (586 mil. euro) la finalul T1 – inainte de iesirea din insolventa a companiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri