Dupa ce a dat in judecata statul, KazMunayGas ajunge in topul datornicilor ANAF

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat, luni, o noua lista a datornicilor mari la bugetele statului, care include 127 de companii cu datorii totale de 3,78 miliarde lei (846 milioane euro) la jumatatea acestui an. Fata de lista anterioara a marilor datornici, numarul de companii a scazut, dar s-au marit datoriile totale, scrie News.ro.

Anterior, ANAF a schimbat regulile de publicare a listelor datornicilor la buget, precizand ca in urmatoarele liste care vor fi publicate pentru trimestrul al doilea al acestui an va elimina persoanele fizice si firmele ale caror datorii la stat sunt mai mici sau egale cu sumele pe care trebuie sa le primeasca de la stat.

Astfel, cel mai mare datornic la stat este compania Oilfield Exploration Business Solutions SRL - controlata de kazahii de la KazMunayGas, care detine Rompetrol - cu datorii totale la 30 iunie de 919,1 milioane lei (203,3 milioane euro), din care aproape toate sunt catre bugetul de stat. Compania petroliera de stat a Kazakhstanului a demarat recent o procedura legala impotriva Romaniei dupa ce procurorii au pus sub sechestru rafinaria Petromidia.

ANAF a publicat datoriile separat pentru cele patru mari bugete: bugetul de stat, bugetul de pensii, bugetul pentru somaj si bugetul de sanatate.

Pe locurile urmatoare pe lista datornicilor se afla compania de stat aflata in insolventa Complexul Energetic Hunedoara, cu datori totale de 510,7 milioane lei (113 milioane euro), European Food, companie controlata de fratii Micula (400,6 milioane lei), Societatea Romana de Televiziune (375 milioane lei), firma de pariuri Public Games, aflata in faliment (133 milioane lei) si Grup Servicii Petroliere, firma controlata de Gabriel Comanescu (131,5 milioane lei).

Citeste si:
IFN-ul care acordă credite online în 8 minute pregătește un nou...
Ocean Credit pregătește un...

Lista este similara cu cea publicata in luna mai pentru contribuabilii cu cele mai mari datorii.

Fiscul a publicat, pana acum, o singura data listele cu datornicii la buget, in luna mai, pentru datoriile valabile la 31 martie 2016. Listele au generat mai multe replici din partea unor persoane care fie si-au platit taxele, fie se judecau cu Fiscul, considerand ca nu trebuie sa plateasca sumele impise de catre ANAF.

In 16 mai, ANAF a publicat lista cu datornicii persoane fizice, cu restante de peste 1.500 lei la 31 martie, fiind inregistrati 187.230 debitori, care au de plata 3,4 miliarde lei, inclusiv din activitati independente sau profesii libere, Fiscul mentionand ca poate recupera la acest moment circa 2,3 miliarde lei.

“Situatia juridica a restului de creante de 1,1 miliarde lei (insolvabilitate fara bunuri sau venituri urmaribile, existenta unor hotarari judecatoresti de suspendare a executarii silite etc.) opreste ANAF de la initierea sau continuarea masurilor de executare silita”, preciza Fiscul.

Citeste si:
KazMunayGas si CEFC nu s-au inteles pentru fostul Rompetrol Group
KazMunayGas si chinezii de la...

Sunt publicate restantele din obligatiile fiscale pentru care s-a implinit scadenta sau termenul de plata, precum si diferentele de obligatii fiscale principale si accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar daca pentru acestea nu s-a implinit termenul de plata.

Anterior, ANAF a publicat in 3 mai listele cu contribuabilii mijlocii lsi mari cu datorii neplatite la stat. Pe liste erau trecute 186 de companii mari cu datorii de 2,6 miliarde lei si alte 2.486 de firme mijlocii, care trebuie sa plateasca Fiscului 3,8 miliarde lei.

In 11 mai, ANAF a publicat o noua lista cu datornici la bugetul de stat si la celelalte bugete publice, care cuprinde 144.829 de contribuabili mici si institutii publice cu restante mai mari de 10.000 lei la 31 martie 2016, valoarea datoriilor neplatite fiind de 77,1 miliarde lei (17,2 miliarde euro), din care 81% sunt considerate nerecuperabile de catre Fisc.

Citeste si:
FIEKR a deschis o nouă benzinărie. Reteaua a crescut cu zece statii...
FIEKR a inaugurat o nouă...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri