Down Jones, unul dintre principalii indici ai Bursei din New York, a inchis in scadere in sase din ultimele zece sedinte de tranzactionare, iar joi ajunsese la minimul ultimelor doua saptamani si jumatate. De ce este aceasta o stire buna pentru investitori?

Deoarece inregistrand scaderi in luna octombrie, bursa americana indeplineste o conditie necesara pentru un raliu semnificativ pana la finalul anului, iar 2016 pare sa se inscrie in acest tipar, scrie Marketwatch.

In ultimii 120 de ani, indicele Dow Jones a crescut in medie cu 6,8% de la minimul din octombrie pana pe 31 decembrie. In mod evident, minimul lunii octombrie este diferit in fiecare an, si devine cunoscut abia dupa ce s-a inregistrat. De exemplu, este posibil ca minimul acestei luni sa fi fost deja inregistrat, insa la fel de posibil este ca piata sa scada din nou, inregistrandu-se astfel un nou nivel minim. Este asadar nerealist sa presupunem ca investitorii au ‘prins’ de fiecare data intreaga crestere de 6,8% de la minimul lui octombrie.

Totusi, exista un alt lucru interesant in privinta minimului din octombrie: castigul inregistrat de cei care cumpara la aceasta data din octombrie este mai mare decat randamentul inregistrat realizand acest lucru in oricare alta luna a anului (vezi graficul).

Citeste si:
Thriller pe burse saptamana 2: la ce sunt atenti investitorii
Thriller pe burse saptamana...

De ce este luna octombrie un important punct de plecare pentru revenirea burselor? O explicatie ar putea fi data de celebra expresie “Sell in May and Go Away”. Mai exact, asa cum se poate vedea si in grafic, cele mai mari castiguri inregistrate dupa niste minime lunare au loc in perioadele favorabile pentru piete (noiembrie – aprilie), iar cele mai mici castiguri se inregistreaza in lunile de vara, cand in mod traditional activitatea la tranzactionare scade.

Nu in ultimul rand, merita amintit si faptul ca octombrie este denumita pe Wall-Street si luna “bear killer”. Din totalul de 35 de piete bear inregistrate din 1900 si pana in prezent, opt s-au incheiat in octombrie, mai multe decat in oricare alta luna a anului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cresteri pe bursa americana dupa discursul optimist al sefului Fed