Ochii tuturor datornicilor la banci se indreapata, din nou, catre evolutia indicatorului ROBOR pe masura ce se apropie finalul de trimestru, moment in care majoritatea bancilor actualizeaza dobanzile la imprumuturile in lei. Nivelul acestuia a stagnat, oarecum, in ultimele trei luni, insa previziunile analistilor sadesc noi ingrijorari! Care este cauza si la cat se asteapta acestia sa ajunga la finalul anului?

Peste doar o saptamana, clientii bancilor vor afla cu cat le creste sau le scade rata la banca in urmatorul trimestru. Actualizarea anterioara a dobanzilor raportate la ROBOR la 3 luni s-a realizat la nivelul de 2,05% pe an. Ulterior, indicatorul a scazut sub 2%, insa a revenit pe crestere si a ajuns, in aceasta perioada, la nivelul de la finalul anului trecut, de 2,5% pe an

In cazul in care indicatorul continua sa creasca, ratele la banca vor fi mai mari in trimestrul urmator fata de cele din prezent.

Dobanzile au inceput sa creasca accelerat pe piata din Romania din toamna anului trecut, desi majoritatea reprezentantilor mediului financiar avertizasera de mai multa vreme ca dobanzile nu pot ramane le minime istorice la nesfarsit.

Cu toate acestea, viteza de crestere a luat prin surprindere pe toata lumea, avand in vedere ca a urcat cu aproximativ 1,5 puncte procentuale in doua luni. Maximul perioadei a ajuns la 2,22% pe an in data de 5 decembrie, iar minimul de 0,68% a fost inregistrat in 14 octombrie 2016.

Previziuni ROBOR 2018, tot mai ingrijoratoare

Pentru 2018, previziunile analistilor nu sunt linistitoare. Dobanzile vor continua sa creasca, din cauza inflatiei care nu da semne sa se tempereze. In februarie, indicele anual al preturilor de consum a ajuns la 4,7%, cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani, si se estimeaza ca va ajunge la 5% in al doilea trimestru al anului, ca apoi sa revina pe scadere, la 3% .

In aceste conditii, BNR ar putea majora dobanda de politica monetara la 3%, fata de 2,25% in prezent, pana la finalul anului.

Analistii CFA, care participa lunar la un sondaj privind evolutia indicatorilor macroeconomici, estimeaza ca ratele de dobanda la leu pentru scadenta la trei luni se vor majora, astfel incat rata medie a ROBOR cu scadenta la trei luni, anticipata peste 12 luni, este de 3,13%. In acest context, pentru scadentele pe termen scurt, CFA Romania anticipeaza dobanzi negative, adica sub nivelul inflatiei.

Prognozele sunt in inrautatire fata de sondajul precedent. In ianuarie, analistii CFA estimau ca inflatia anuala va fi de 3,71% dupa 12 luni, iar ROBOR la 3 luni va ajunge la aproximativ 2,95% pe an.

Si pentru cursul de schimb, analistii si-au inrautatit prognoza. Daca in ianuarie acestia estimau un curs de 4,7643 lei/euro dupa 12 luni, o luna mai tarziu prognoza a urcat la 4,7651 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri