MedLife (M), operator roman de servicii medicale, a lansat marti cea mai mare oferta publica de vanzare de actiuni (IPO) facuta vreodata pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) de o companie privata. Valoarea totala ar putea ajunge la 309 mil. lei, in functie de ordinele de cumparare trimise atat de investitorii persoane fizice, cat si de marii investitori institutionali in urmatoarea saptamana.

MedLife opereaza cea mai extinsa retea de clinici la nivel national, precum si o retea de laboratoare medicale si spitale generale si de specialitate. Compania se numara printre cele mai mari societati de servicii medicale private din Europa Centrala si de Est din perspectiva vanzarilor.

Detaliile IPO-ului: micii investitori primesc discount 5%. Familia Marcu nu vinde actiuni 6 luni

Principalii actionari ai MedLife sunt familia Marcu (51% din titluri), fondul de investitii V4C Eastern Europe Holding V Limited (36,25%) si IFC (12,74%), divizia de investitii a Bancii Mondiale.

IFC si V4C vor pune la vanzare in oferta 8,03 milioane de actiuni, cifra care ar putea sa fie suplimentata pana la maxim 8,84 milioane de actiuni (44% din capitalul social Medlife).

Oferta incepe de marti, 6 decembrie, insa doar investitorii institutionali vor putea subscrie incepand cu aceasta zi, in vreme ce investitorii de retail vor putea lansa ordine de miercuri, 7 decembrie. Ultima zi pentru subscrieri este 15 decembrie.

Citeste si:
STUDIU:Doar 1 caz din 2 pozitive confirmate PCR este identificat...
Studiu MedLife: Doar un caz...

Oferta va avea doua transe care vor fi impartite astfel:

  • Transa micilor investitori (persoane fizice) va reprezenta 15% din totalul ofertei. Investitorii subscriu la pretul maxim al ofertei (35 lei/actiune), insa pretul final va fi stabilit pe baza ofertelor investitorilor institutionali, ca urmare a procesului de bookbuilding. Micii investitori care subscriu in primele patru zile ale ofertei beneficiaza de un discount de 5% din pretul final, precum si de o alocare garantata pentru 200 actiuni, pana la un maxim de 350.000 de actiuni din aceasta transa.
  • Transa investitorilor institutionali va reprezent 85% din totalul ofertei. Investitorii de pe aceasta transa pot subscrie la orice pret, pana la maximul de 35 lei/actiune.

Potrivit prospectului, suma neta pe care vanzatorii o vor obtine ca urmare a IPO-ului poate ajunge la un maxim de 309,4 mil. lei, din care 9 milioane lei sunt reprezentate de comisioanele, tarifele si cheltuielile asociate ofertei.

In aceste conditii, tranzactia de la MedLife are sanse foarte mari sa devina cel mai mare IPO privat facut vreodata pe Bursa de Valori Bucuresti, depasind recordul precedent stabilit de BRD in anul 2000 (aporape 100 mil. lei).

Raiffeisen si brokerii de la Wood&Co. sunt firmele care vor intermedia IPO-ul MedLife. Dupa listarea pe BVB, Raiffeisen poate efectua tranzactii cu actiunile MedLife in scopul de a sustine pretul acestora “la un nivel mai ridicat decat cel care ar putea altfel preleva”. Cu toate acestea, este posibil ca stabilizarea sa nu aiba loc. Orice actiune de stabilizare poate inceta in orice moment, insa trebuie sa se incheie cel tarziu dupa 30 de zile. De asemenea, familia Marcu s-a angajat sa nu faca vanzari de actiuni MedLife in primele sase luni dupa listarea companiei.

Citeste si:
Allview va oferi 5 acțiuni gratuite pentru fiecare acțiune deținută
Visual Fan, producătorul...

Cititi mai mult in Wall-Street PRO

Sursa foto: Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri