Patria Bank, institutie de credit care a fuzionat recent cu Banca Comerciala Carpatica, este in prezent interesata de achizitii in piata bancara. Manda nu a precizat insa bancile vizate, dar informatiile din piata au indicat la un moment dat interesul pentru Marfin Bank.

In 2016, institutia Patria Bank dinaintea fuziunii (entitatea rezultata din fuziunea NexteBank si Patria Credit IFN) a inregistrat credite noi in valoare de 100 mil. euro, iar anul acesta, dupa fuziunea cu Banca Comerciala Carpatica, vanzarea de credite ar putea sa urce cu peste 50%, depasind pragul de 150 mil. euro (volume noi de credite - n.r.), a mentionat Bogdan Merfea, CEO Patria Bank. Din productia de 100 milioane de euro, majoritatea imprumuturilor au fost acordate in special afacerilor de mici dimensiuni (microfinantare), la care tichetul mediu este de 7.000 - 8.000 euro, si IMM-urilor, in vreme ce pe segmentul retail au fost acordate credite de 15-20 mil. euro.

Patria Bank, care in prezent are circa 300.000 de clienti, va ajunge la finalul anului la o structura teritoriala de 85 de unitati, in scadere cu circa 30%, urmand ca in orasele unde volumul de activitate justifica prezenta a doua sucursale sa fie inchisa una dintre ele, totul pentru a eficientiza cat mai mult activitatea. Procesul de curatare a bilantului de neperformante preluat de la Carpatica va continua, dar oficialii bancii nu intrevad vanzari de portofolii neperformante, mai ales ca valoarea activelor constituite colateral a inceput sa revina.

La capitolul credite neperformante, banca ar in prezent o rata de aproape 15%, dar planurile sunt ca pana la finalul anului ponderea neperformantelor sa coboare sub 12%.

Sursa foto: Agerpres