Investitorii vor putea cumpăra săptămâna viitoare obligațiuni în euro Patria Bank cu o dobândă de 6 – 6,5%, adică de aproximativ nouă ori mai mult decât ar încasa plasând banii în cel mai bun depozit în euro din piața românească. Oficialii băncii spun că oferta va începe ”în perioada imediat următoare”, însă potrivit unor informații din piață aceasta va avea startul luni, 28 septembrie.

”Emisiunea este programată a începe în perioada imediat următoare, cea mai mare parte a pregătirilor fiind deja finalizată. La fel ca anul trecut, și pentru această ofertă dobânda va fi fixă pe durata de viață a obligațiunilor. Spre deosebire de oferta precedentă, însă, investitorii vor putea subscrie o dobânda situată într-un interval, iar procentul final de dobânda va fi stabilit de Emitent în urmă analizei ordinelor de subscriere înregistrate în ofertă. Intervalul de dobândă la care se va putea subscrie în ofertă este 6,0% - 6,5%”, a declarat Răzvan Pașol, director direcția piețe de capital și realații cu investitorii, Patria Bank.

Datele cheie ale ofertei de obligațiuni Patria Bank

Dobânda fixă, cuprinsă între 6 și 6,5%. Nivelul final va fi stabilit prin metoda licitației în urma ordinelor de subscriere înregistrate în cadrul Ofertei. Subscrierea în ofertă se va putea face în acest interval cu pași de cotare de 0,05%.

  • Plasamentul va fi privat, adresându-se doar clienților selectați de casa de brokeraj Tradeville
  • Valoarea unei obligațiuni: 500 euro.
  • Subscrierea minimă: 50 obligațiuni (25.000 euro).
  • Valoarea totală a ofertei: minim 3 mil. euro (6.000 obligațiuni) – maxim 15 mil. euro (30.000 obligațiuni) în cazul în care banca decide suplimentarea.
  • Durata ofertei: Două săptămâni, dar intermediarul poate închide anticipat oferta dacă se subscriu minim 6.000 de obligațiuni.
  • Intermediarul ofertei: casa de brokeraj Tradeville.

"Am preferat plasamentele private pentru primele noastre emisiuni de obligațiuni ca urmare a operativității mai ridicate și duratei mai reduse de pregătire. De altfel, emisiunile de obligațiuni derulate pe piața de capital din România se realizează, într-o proporție covârșitoare, prin plasamente private. O oferta publică necesită pregătiri și formalități suplimentare, dar oferă acces la un număr mai mare de investitori și posibilități suplimentare de promovare. Nu excludem o asemenea variantă la un moment dat în viitor", spune reprezentantul băncii.

Anul trecut, Patria a mai realizat o ofertă de obligațiuni în euro la o dobândă similară, care a atras un puternic interes din partea investitorilor, fiind închisă anticipat după doar trei zile.

“În noiembrie am listat acele obligațiunile la bursă, pe piață reglementată, iar acestea au avut succes și pe piață secundară: de la momentul listarii și până în prezent s-a tranzacționat un procent de aproape 27% din numărul total de obligațiuni emise. După aceste performanțe am considerat că este oportun să continuăm strategia de finanțare pe piața de capital printr-o nouă emisiune de obligațiuni derulată în 2020”, explică Răzvan Pașol.

Fiecare 1 euro împrumutat de Patria de la investitori se transformă în 10 euro credite pentru clienți

Potrivit acestuia, nouă emisiune de obligațiuni face parte din strategia generală de finanțare a băncii. Fondurile atrase vor contribui la întărirea bazei de capital Patria Bank ce va permite implementarea strategiei de creștere și dezvoltare a creditării, în condițiile respectării cerințelor prudențiale de solvabilitate.

”La un calcul simplu fiecare 1 euro de capital suplimentar din obligațiuni subordonate permite atragerea de active ponderate la risc de aproximativ 6,6 euro în credite ponderat, adică 10 euro ca valoare nominală. Iar un volum mai mare de credite înseamnă venituri și profituri în creștere pentru bancă”, menționează Răzvan Pașol.

Dobânda de 6 – 6,5% oferită de Patria pentru obligațiunile în euro este de aproximativ nouă ori mai mare decât cea mai mare dobânda (0,7% pe an) întâlnită în prezent la depozitele în euro din România. Întrebat dacă un un cupon atât de generos poate indica un nivel de risc ridicat al obligațiunilor Patria, Pasol a subliniat că dobânda este adaptată la condițiile de piață și specificul Patria Bank.

Citiți și Credit ipotecar fără avans

“Banca se află într-o situație și mai bună decât anul trecut dacă ne uităm la rezultatele financiare publicate anul acesta și le analizăm în comparație cu cele de anul precedent. Patria Bank a finalizat un proces complex de fuziune în anul 2017, a atins break-even în anul următor, iar acum este o companie profitabilă. Totuși, trebuie să ținem cont și de faptul că sentimentul investitorilor și contextul general al piețelor financiare au cunoscut modificări în urma pandemiei Covid-19 și a efectelor acesteia asupra economiilor naționale; acest lucru s-a întâmplat pentru toate clasele de active și toate tipurile de piețe, iar percepția riscurilor pentru diversele clase de active financiare nu mai este aceeași acum comparativ cu cea de anul trecut”, a explicat reprezentantul Patria.

Citiți și Ar deschide șampania managerii de bani români la apariția vaccinului COVID-19?

Patria Bank înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 4,8 milioane lei, în creştere cu 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în ciuda faptului că a încorporat un impact de 2,1 mil. lei cauzat de pandemia COVID-19. Totuși, pandemia a afectat venitul net bancar, care a scăzut cu 8% faţă primul semestru din 2019, la 76,7 mil. lei

Fondul Emerging Europe Accession Fund (EEAF) este acționarul majoritar al Patria Bank, cu o deținere de 83,2%. Celelalte titluri sunt liber tranzacționate pe Bursa de Valori București.

Sursa foto: Patria Bank

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri