Apariția unui vaccin cu eficiență dovedită împotriva noului coronavirus (COVID-19), un factor fără îndoială pozitiv la nivel social și economic, nu ar duce automat la o explozie a optimismului pe burse, managerii fondurilor mutuale din România fiind rezervați cu privire la efectele acestuia asupra prețului acțiunilor.

”Toată piața și toți investitorii așteaptă un vaccin. Vaccinul va fi binevenit, mai ales pentru îmbunătățirea sentimentului la nivelul investitorilor din piață. Totuși, trebuie menționat că bursele nu se comportă tocmai negativ în prezent, dupa primele luni ale pandemiei înregistrând chiar cea mai rapidă recuperare din ultimii 50 de ani”, a declarat Aurel Bernat, CEO BT Asset Management.

Primele cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus în România au avut loc la finalul lunii februarie – începutul lunii martie. De la începutul lui martie și până în prezent, Bursa de Valori București (BVB) a scăzut per ansamblu cu doar 0,5%.

Suntem într-o situație în care economia are probleme, dar bursele nu. Piața anticipează deja revenirea economiei.

Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management

În primele săptămâni ale pandemiei piața s-a prăbușit cu peste 20%, însă ulterior aceasta a înregistrat o revenire puternică, mai ales pe fondul injecțiilor de bani în economie anunțate de băncile centrale din SUA și Europa.

Citiți și Ce țări vor intra în posesia vaccinului anti COVID-19

”Suntem într-o situație în care economia are probleme, dar bursele nu. Piața anticipează deja revenirea economiei și, atât timp cât banii vor fi ieftini (n.red. băncile centrale vor menține dobânzile de referință la un nivel mic), bursele vor rămâne la un nivel ridicat. Nu mă aștept ca apariția unui vaccin să fie un element extrem de pozitiv pentru piețe”, spune Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management.

La începutul acestei luni, BCR a revizuit în sus prognoza de creștere economică a României pentru 2022-2024, cu 1,2 – 1,4 puncte procentuale. Astfel, potrivit băncii, economia ar urma să crească cu 3,7% în 20200, cu 4,7% în 2023 și cu 5,3% în 2024. Optimismul BCR a venit în contextul așteptărilor privind efectele benefice pe care planul european de recuperare le va avea și asupra economiei locale. Pentru anul acesta, BCR se așteaptă la o scădere a economiei României cu 4,7%

Nu momentul apariției unui vaccin este important pentru banii tăi, ca investitor. Important este un singur lucru: tu să investești puțin lună de lună.

Dan Popovici, CEO OTP Asset Management

Și în SUA, Rezerva Federală a dat semnale de optimism luna aceasta, noile estimări indicând un declin de 3,7% al economiei americane în acest an, mult mai redus decât scăderea de 6,5% previzionată în iunie.

“Nu momentul apariției unui vaccin este important pentru banii tăi, ca investitor. Important este un singur lucru: tu să investești puțin lună de lună. Daca ești investitor pe termen lung, și îți vei ține banii într-un fond mutual încă 20 de ani, ceea ce se întâmplă astăzi sau în următoarele șase luni nu va avea nicio importanță pentru tine”, spune Dan Popovici, CEO OTP Asset Management, care subliniază astfel că, istoric vorbind, efectele oricărei crize au avut un impact minor asupra investitorilor care plasează bani pe termen lung.

Citiți și Vaccinul sud-coreean anti COVID-19 ar putea fi testat și pe români

Un vaccin ar fi o veste foarte bună, dar mai bună ar fi apariția unui tratament eficient și ieftin, cu ajutorul căruia pandemia să fie ținută sub control.

Jan Pricop, director executiv AAF

Nu în ultimul rând, apariția unui tratament eficient și ieftin împotriva COVID-19 s-ar putea dovedi în timp chiar mai importantă decât cea a vaciinului.

”Un vaccin ar fi o veste foarte bună, dar mai bună ar fi apariția unui tratament eficient și ieftin, cu ajutorul căruia pandemia să fie ținută sub control. Așa cum avem gripă și trăim cu ea sub control, la fel am putea trăi și cu noul virus, dacă am avea un tratament eficient”, a concluzionat Jan Pricop, director executiv al Asociației Administratorilor de Fonduri.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri