“In ultima perioada au fost realizate asa-zise ‘fise’ pentru entitatile supravegheata, care arata riscul asociat acestora. Aceste fise ne vor ajuta sa prevenim eventualele probleme care pot aparea atunci cand exista perturbari in piata”, a declarat Mircea Ursache, vicepresedinte ASF responsabil de piata de capital.

ASF supravegheaza, autorizeaza si reglementeaza casele de brokeraj de pe bursa, administratorii de fonduri, brokerii de asigurari, asiguraratorii, operatorii de piata si sistemul de pensii private. Fisele de risc la are a facut referire vicepresedintele Autoritatii sunt realizate doar in cazul entitatilor de pe piata de capital.

“In viitor nu ar trebui sa mire pe nimeni atunci cand la o firma vor exista mai multe controale intr-un an, in vreme ce la alte firme ASF va face vizite mai rare. Controalele vor tine cont si de gradul de risc pe care ASF il stabileste pentru respectiva societate”, a mentionat Ursache.

ASF realizeaza controale periodice la entitatile pe care le supravegheaza, aplicand sanctiuni in cazul in care sunt identificate nereguli.