Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a inceput sa stabileasca un nivel de risc pentru fiecare entitate supravegheata din piata de capital romaneasca, pe baza acestor date urmand sa efectueze controale mai dese sau mai rare la societatile pe care le are in vedere.

“In ultima perioada au fost realizate asa-zise ‘fise’ pentru entitatile supravegheata, care arata riscul asociat acestora. Aceste fise ne vor ajuta sa prevenim eventualele probleme care pot aparea atunci cand exista perturbari in piata”, a declarat Mircea Ursache, vicepresedinte ASF responsabil de piata de capital.

ASF supravegheaza, autorizeaza si reglementeaza casele de brokeraj de pe bursa, administratorii de fonduri, brokerii de asigurari, asiguraratorii, operatorii de piata si sistemul de pensii private. Fisele de risc la are a facut referire vicepresedintele Autoritatii sunt realizate doar in cazul entitatilor de pe piata de capital.

“In viitor nu ar trebui sa mire pe nimeni atunci cand la o firma vor exista mai multe controale intr-un an, in vreme ce la alte firme ASF va face vizite mai rare. Controalele vor tine cont si de gradul de risc pe care ASF il stabileste pentru respectiva societate”, a mentionat Ursache.

ASF realizeaza controale periodice la entitatile pe care le supravegheaza, aplicand sanctiuni in cazul in care sunt identificate nereguli.

In sectorul pietei de capital, una dintre cele mai dure sanctiuni luate de ASF a fost suspendarea, in 2014, a activitatii casei de brokeraj Equity Invest timp de cinci ani. Firma era autorizata sa opereze pe Bursa de Valori Bucuresti, insa, dupa schimbarea proprietarilor, si-a reorientat o mare parte din activitate pe piata Forex, neinformandu-si clientii cu privire la riscuri si actionand drept contrapartida la tranzactii, castigand astfel bani atunci cand investitorii pierdeau.

Folosindu-se astfel de reputatia de broker autorizat sa opereze pe BVB si de practicile ilegale, Equity Invest a ajuns in 2012 sa fie cel mai profitabil broker de pe bursa, cu un castig net de 1 mil. dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri