In sprijinul acestei afirmatii, City Insurance enumera "multele si diversele situatii in care conducerea ASF si-a exprimat explicit opinia ca societatile de asigurari cu capital romanesc nu sunt performante, ca nu respecta regulile de piata si ca ar trebui ca pe piata asigurarilor sa ramana doar societatile mari de profil, adica multinationalele".

In opinia reprezentantilor City Insurance, urmarind cu consecventa acest scop, ASF foloseste o paleta larga de mijloace precum:

  • Controale repetate si lungi, urmate de masuri netemeinice si contradictorii;
  • Divulgarea catre media a unor "stiri" nereale despre existenta unor asa-zise probleme in activitatea societatii cu capital romanesc, dar si a unor date confidentiale, nedestinate publicitatii, despre unele aspecte economice aflate cu ocazia controalelor intreprinse;
  • Refuzul de a acorda sprijinul necesar atunci cand societatea a fost nedreptatita prin decizii luate de catre alte institutii sau in situatiile litigioase.

"Toate aceste atitudini abuzive au ca efect stirbirea imaginii societatii, rezerve in ceea ce priveste subscrierea potentialilor asigurati, dar si mari dificultati in atragerea de finantari. City Insurance indeplineste toate cerintele de capital, potrivit Solvency II, si este in masura sa satisfaca toate cererile justificate de despagubire", potrivit unui comunicat al societatii.

ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan la City Insurance, in urma unei analize diagnostic de supraveghere si a unui raport de control inopinat care au scos in evidenta o serie de deficiente privind solvabilitatea si nivelul capitalului. Printre cele mai importante probleme identificate in situatia societatii sunt gradul ridicat de subadecvare a rezervelor de dauna, de 43% si coeficientul de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurari generale, care nu respecta prevederile normelor in vigoare. Actiunile de control si analiza au mai relevat, pentru sfarsitul anului 2015:

  • Intarzieri importante la plata despagubirilor aferente daunelor Carte Verde, fiind inregistrate la B.A.A.R. cereri de chemare in garantie, cu consecinte negative asupra intregii piete de asigurari RCA din Romania;
  • O datorie semnificativa aferenta cedarii in reasigurare a riscurilor incluse in clasa 10 - RCA, reprezentand aproximativ 85% din totalul datoriilor fata de reasiguratori;
  • O expunere ridicata la risc, reprezentand totalul sumelor asigurate pentru politele in vigoare, raportat la valoarea activului net inregistrata de societate la aceeasi data, la clasa 15 – Asigurari de garantii, incheiate pe teritoriul Romaniei si in Spatiul Economic European;
  • Absenta unei evaluari, pe o baza prudenta, a sumelor de incasat de la societati afiliate si diversi debitori, cu valori si vechimi semnificative, fara a tine cont, de asemenea, de deprecierea creantelor respective.

Prin decizia ASF, activitatea de subscriere a City Insurance va fi totodata limitata la 75% din totalul sumelor de asigurare brute inregistrate in anul 2015, mai putin clasa 15 - Asigurari de garantii, unde subscrierea de noi contracte de asigurare va fi interzisa. Politele de asigurare deja emise raman valabile pana la data expirarii. In termen de cel mult 20 de zile de la data comunicarii deciziei Consiliului ASF, City Insurance are obligatia sa desemneze un auditor financiar, persoana juridica, pentru efectuarea unei evaluari corecte, prudente si realiste a activelor, datoriilor si capitalurilor sale proprii.

Sursa foto: max sattana / Shutterstock