Companiile de utilitati listate vor distribui anul viitor dividende cu un randament mediu de circa 7%, estimeaza Mihai Caruntu, seful departamentului piete de capital – BCR. Electrica si Transelectrica sunt asteptate sa scoata bani suplimentari din conturi pentru dividende, dupa rezultatele financiare slabe din 2017, in vreme ce Petrom ar putea sa reduca rata de distributie avand in vedere revenirea profitului din acest an.

Petrom

Petrom si-a dublat profitul la 9 luni, ajungand la un nivel de 1,85 mld. lei si oferind perspective pentru dividende generoase in 2018. Totusi, mentinerea unor rate de distributie a profitului similare celor din acest an este putin probabila.

“Distributia de dividende a Petrom depinde de felul in care compania se va pozitiona ca rata de distributie. Ei si-au propus sa fie generosi in privinta politicii de dividend, cu conditia ca nivelul cash flow-ului operational sa fie mai mare decat cel al dividendelor si al investitiilor. In aceste conditii, nu cred ca mentinerea ratelor de distributie in 2018 este foarte plauzibila. Petrom are insa perspective pozitive anul viitor, avand in vedere revenirea pretului la petrol, repornirea centralei electrice pe gaze de la Brazi, dar si avand in vedere asteptarile cu privire la o decizie afirmativa privind investitia in extractia de gaze din Marea Neagra, blocul Neptun”, spune Mihai Caruntu.

La inceputul anului, Petrom a distribuit sub forma de dividende 82% din profitul inregistrat in 2016. Luand in calcul aceasta rata de distributie si profitul din primele 9 luni ale anului 2017, Petrom ar putea acorda deja un dividend de 0,027 lei/actiune (randament de 9,6%).

Petrom a anuntat luna trecuta ca centrala electrica Brazi este disponibila in prezent la 100% din capacitatea de 860 de MW. Centrala poate acoperi pana la 10% din consumul mediu de electricitate al Romaniei. In perioada octombrie 2016 – aprilie 2017 centrala de la Brazi a functionat a 50% din capacitate, iar in aprilie-iunie 2017 aceasta a fost oprita complet.

Transgaz si Nuclearelectrica

Nevoia de investitii pe care Transgaz o va avea in urmatorii ani, in contextul in care compania trebuie sa implementeze pe teritoriul Romaniei proiectul gazoductului BRUA, va impiedica societatea sa faca distributii generoase de dividende in urmatorii ani. Investitia totala in proiectul BRUA a fost estimata la 560 mil. euro, din care 179 mil. euro sunt reprezentanti de un grant acordat de Uniunea Europeana.

“La Transgaz nu mai poate exista o rata de distributie de 90% asa cum a fost in ultimul an. Aceasta probabil va fi redusa la 50%-60% din profit, in conditiile in care necesarul de investitii este ridicat. La Nuclearelectrica ne aflam intr-o situatie similara, deoarece compania are in programul de investitii reabilitarea primului reactor. Nici aici nu m-as astepta la dividende suplimentare si poate nici la o rata de distributie de 90% din profit”, considera analistul BCR.

Nuclearelectrica are planificate investitii cumulate de 1,7 mld. lei in perioada 2017-2019, din care 554 mil. lei in 2018. Compania trebuie sa demareze anul viitor proiectul de retehnologizare a Unitatii 1, cu o valoare estimata cuprinsa intre 1,2 si 1,5 mld. euro.

Romgaz

Analistul BCR mizeaza pe o crestere consistenta a profitului Romgaz in 2017, dupa ce la finalul primelor 9 luni compania a raportat un castig net in urcare cu 66%. Acesta considera ca societatea ar putea sa repete scenariul din anii anteriori, cand statul a cerut si obtinut distributii suplimentare de dividende din rezerve.

“Data fiind cresterea de profit de anul acesta, la Romgaz ma astept la un profit foarte bun, care probabil va fi urmat, ca si in anii trecut, de o distributie suplimentara de dividende. Compania are perspective pozitive, a realizat cea mai mare descoperire din ultimii 30 de ani si exista posibilitatea ca aceasta sa se transforme integral in rezerve, fapt ce ar duce la o crestere cu 25% a acestora in urmatorii 2-5 ani”, spune Mihai Caruntu.

Romgaz a anuntat anul acesta descoperirea unui nou zacamant la Caragele, judetul Buzau, a carui valoare a fost estimata de ministrul energiei Toma Petcu la 4 mld. dolari. Zacamantul va fi dezvoltat in urmatorii ani, in momentul de fata estimandu-se ca acesta ar putea asigura independenta energetica a Romaniei pentru gaze timp de 2-3 ani.

Electrica si Transelectrica

Rezultatele financiare slabe asteptate anul acesta la Transelectrica si Electrica vor determina cel mai probabil sefii companiilor sa suplimenteze distributiile de dividende cu sume de rezerve.

“In cazul Transelectrica, reprezentantii companiei au mentionat la o intalnire cu analistii ca vor face o distributie din rezerve pentru a sustine dividendele intr-unui dintre cei mai slabi ani financiari inregistrati dupa listarea pe bursa. Si la Electrica managementul a promis ca va suporta din rezerve distributia de dividende astfel incat aceasta sa fie consistenta cu bugetul, dupa ce compania a inregistrat rezultatele slabe pe zona de furnizare in acest an”, mentioneaza Caruntu.

Electrica a inregistrat o scadere de 33% a profitului in T3 2017 (y/y), la 87,1 mil. lei, motivul principal fiind costul mai mare al energiei achizitionate, care a urcat cu 10,6%, la 605,7 mil. lei.

Electrica nu are profituri reportate importante pe care sa se bazeze la o eventuala suplimentare a dividendelor, insa compania dispune de peste 2 mld. lei in numerar si investitii, bani care teoretic ar putea sa fie folositi in acest scop.

Sursa foto: Dreamstime

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri