Piata de capital romaneasca trebuie dezvoltata si pe verticala, pentru a putea indeplini cerinta de lichiditate necesara statutului de piata emergenta, iar investitorii, fie ca sunt locali sau nerezidenti, au nevoie sa poata "juca" pe BVB orice idee de tranzactionare pe care o au, spune Adrian Tanase, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

Intrebat despre lista de prioritati pe termen scurt, dar si pe termen lung, seful BVB a evitat sa puncteze solutii concrete, limitandu-se la identificarea unor neajunsuri ale bursei locale.

"Cred ca Bursa se dezvolta pe orizontala, ca marime, dar trebuie sa o dezvoltam si pe verticala, dimensiune foarte importanta, pentru ca acest lucru inseamna adancimea pietei, la lichiditate. Este criteriul de lichiditate pe care noi nu il indeplinim pentru a fi admisi in categoria pietelor emergente", a declarat Tanase la conferinta The New Market.

El a sesizat ca investitorii pot realiza pe bursa locala doar operatiuni primare, cum ar fi sa cumpere actiuni, care sunt decontate la T + 2, iar ulterior sa fie vandute.

Exista numeroase operatiuni pe care am putea sa le face, idei pe care investitorii nu le pot aplica. Scopul meu este ca orice idee de tranzactionare, fie ca este de la un investitor de retail sau institutional, sa poate fi implementata pe platforma de tranzactionare a BVB - Adrian Tanase

Una dintre operatiunile pe care investitorii si le-ar dori este vanzarea in lipsa, parte a unei palete de operatiuni derivate despre care se vorbeste de multi ani, dar care lipseste in continuare pe BVB. Vanzarile in lipsa creeaza insa riscul de contraparte, de unde apare si nevoia dezvoltarii unei Contrapartii Centrale in Romania.

Tanase este convins ca prin vanzarile in lipsa si existenta unei Contraparti Centrale lichiditatea se va imbunatati semnificativ.

Pe de alta parte, el a punctat si contextul bun in care se afla piata de capital, in privinta listarilor companiilor private, antreprenorii luand in considerare tot mai mult deschiderea companiilor pe bursa.

A noua editie a conferintei The New Market este organizata de wall-street.ro cu sprijinul Electrica, Fondul Proprietatea, SIF Banat-Crisana, Depozitarul Central si SIF Muntenia.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri