In ciuda stirilor negative privind razboiul comercial pe care SUA l-a declansat recent, si care a tras in jos bursele, o statistica arata ca de fiecare data cand profitul net al companiilor din S&P 500 a urcat in medie cu cel putin 10% (anul acesta se estimeaza ca va creste cu aproximativ 14%), Bursa de la New York inchis pe plus la nivel anual.

Potrivit datelor companiei americane de cercetare LPL Research, acest lucru s-a intamplat de 12 ori in ultimii 28 de ani, cresterea profitului companiilor fiind corelata fara exceptie cu evolutia pozitiva a actiunilor. LPL Research anticipeaza un profit net mediu pe actiune de 152 de dolari in acest an la nivelul companiilor din indicele S&P 500, reprezentand o crestere (y/y) de aproximativ 14%, similara celei inregistrata si anul trecut.

"Concluzia este ca un profit solid reprezinta un semnal excelent pentru randamentele actiunilor. Avand in vedere ca anul acesta este de asteptat o crestere cifrata undeva intre 10 si 20%, finalul anului 2018 i-ar putea face din nou sa zambeasca pe optimisti", mentioneaza, intr-un raport de analiza, Ryan Detrick, senior market strategist LPL Research.

Totusi, trebuie mentionat ca desi istoric vorbind a existat o corelatie puternica intre cresterea profiturilor si evolutia actiunilor, au existat si situatii oarecum iesite din tipar. De exemplu, in 1991, profitul companiilor din S&P 500 s-a redus cu 14%, insa indicele a urcat cu peste 30%. De asemenea, in 2011, castigul net al firmelor americane a urcat cu 16%, insa indicele S&P 500 abia a reusit sa inchida anul cu un plus de 2%.

"Chiar si asa insa, o crestere puternica a profiturilor, combinata cu noile politici fiscale, relaxarea reglementarilor, imbunatatirea increderii investitorilor si o economie globala stabila sugereaza ca aceasta piata bull ar putea sa ajunga la borna de 10 ani in 2019", concluzioneaza analistii firmei de cercetare.

Trump arunca bursele in aer...
Citeste si: Trump arunca bursele in aer dupa ultima serie de postari pe Twitter


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Raspunsul Chinei la tarifele lui Trump arunca in aer bursele