"In urma sesizarii Asociatiei Brokerilor, Consiliul Concurentei a discutat cu reprezentantii BVB pentru a intelege motivatia aplicarii noilor tarife, precum si justificarile obiective invocate. BVB ne-a comunicat, ulterior, ca, desi Consiliul de Administratie a decis modificarea tarifelor in luna aprilie 2017, implementarea propriu-zisa a acestora se va derula incepand cu 1 ianuarie 2018", mentioneaza reprezentantii Curtii Constitutionale, citati de Agerpes.

Cresterea tarifelor de catre operatorul de piata poate reprezenta o incalcare a Legii concurentei daca prin aceasta se aplica, in raport cu partenerii comerciali, conditii inegale la prestatii echivalente, spune CC, creand astfel acestora un dezavantaj concurential (discriminare prin pret), fara a avea o justificare obiectiva.

"Exista si alte modalitati prin care un operator de piata poate abuza de pozitia sa dominanta, de exemplu prin practicarea unor preturi excesive, prin limitarea productiei, prin refuzul de a trata cu anumiti clienti (refusal to deal) s.a.", mentioneaza sursa citata.

Asociatia Brokerilor a transmis o sesizare Consiliului Concurentei prin care afirma ca Bursa de Valori Bucuresti (BVB) incalca prevederile Legii concurentei, abuzand de pozitia dominanta, prin modalitatea de stabilire a tarifelor. Asociatia apreciaza ca introducerea unui tarif fix pe ordin executat si scaderea componentei variabile a comisionului de tranzactionare aplicat la valoarea unui ordin executat ar crea un dezavantaj concurential pentru intermediarii mici.

MedLife isi mareste pachetele...
Citeste si: MedLife mareste pachetele de actiuni din SAMA Craiova si PDR Brasov

Presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, a declarat marti ca Bursa de Valori Bucuresti incalca Legea Concurentei, printr-o hotarare adoptata in 12 aprilie 2017.

"Nu o sa vorbesc despre politica de tarifare a BVB. Noi am cerut abrogarea acelei hotarari (din 12 aprilie 2017 n.r.) pentru ca incalca Legea Concurentei. Bursa nu vrea sa inteleaga lucrul acesta. Am facut un demers oficial catre Consiliul Concurentei, pentru ca daca nu te delimitezi de persoanele care incalca Legea Concurentei, risti sa raspunzi la randul tau. Nu vreau ca in momentul in care Bursa va plati o amenda sa raspund la plata acelei amenzi", a spus Paul.

El a precizat ca nu isi doreste ca Bursa sa fie penalizata.

"Nu vreau ca Bursa sa fie penalizata de Consiliul Concurentei. Vreau sa abroge acea hotarare pe care o consider nelegala", a spus Paul.

Proiect BVB - OPCOM in...
Citeste si: Proiect BVB - OPCOM in perspectiva infiintari Contrapartii Centrale

Hotararea din 12 aprilie prevede aplicarea unui tarif fix de 0,95 lei pe ordin executat aplicat pentru piata Regular actiuni din cadrul pietei reglementate la vedere administrate de BVB.

De asemenea, hotararea mai vorbeste despre un comision de tranzactionare pentru piata Regular, aplicat la valoarea unui ordin executat, de 0,035% la cumparare si de 0,095% la vanzare.

Sursa foto: Agerpres