In ciuda incertitudinilor geopolitice si a volatilitatii pietei, activitatea de listari publice initiale de la nivel global a inregistrat o crestere puternica in primele trei luni ale anului 2018, potrivit unui studiu realizat de EY. Astfel, piata globala a listarilor publice initiale (IPO) a atras 42,8 miliarde USD in primul trimestru 2018, marcand o crestere de 28% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Cu toate acestea, cu 287 de oferte publice in acest prim trimestru, volumul a scazut cu 27% fata de primul trimestru din 2017, cand s-a inregistrat cel mai mare numar de listari publice pentru un prim trimestru din 2007 incoace, conform raportului EY Global IPO trends: Q1 2018.

"Antrenata de tranzactiile mai mari, activitatea IPO la nivel global a inceput cu o crestere puternica a valorii atrase in timpul unui trimestru care traditional este cel mai slab al anului, in ciuda scaderii numarului de tranzactii. Cu toate acestea, volatilitatea pietei din luna februarie a mai temperat putin increderea investitorilor, incetinind avantul luat in anul calendaristic 2017, care a consemnat o perioada de 12 luni cu cele mai mari performante din 2007 incoace", mentioneaza Florin Vasilica, lider asistenta in tranzactii EY Romania

"Privind inainte, perspectiva ramane pozitiva pe multe piete si ne asteptam sa continuam sa vedem noi oferte din partea unei game largi de emitenti, incluzand aici companii mari de tehnologie, cu crestere rapida, listari transfrontaliere, firme desprinse din altele mai mari si intreprinderi cu capital de stat", a mai adaugat Florin Vasilica.

Reprezentantii EY subliniaza ca in Romania continua un trend in care companiile private gasesc listarea la bursa drept o alternativa buna de finantare sau de exit a investitorilor financiari. In februarie 2018 a avut loc listarea Purcari (49% pentru 186 milioane RON) prin care Horizon Capital a facut un exit partial, anuntand astfel startul unor miscari de crestere si consolidare in segmentul de vin. Cea mai mare listare din 2017 a fost a DIGI Communications, care a vandut o participatie de 25,6% in valoare de 944 milioane RON. Totodata, s-au listat AAGES (15% pentru 5,5 milioane RON), Transilvania Broker de Asigurare (25% pentru 9 milioane RON) si Sphera Franchise Group (25%pentru 285 milioane RON).

"Alaturi de listarea celor patru companii private, piata romaneasca de capital s-a remarcat si prin nivelul redus de taxare al dividendelor, un factor care va continua sa atraga investitori", mentioneaza oficialii EY.

Cele doua Americi incep 2018 cu o crestere a activitatii IPO in SUA

Activitatea IPO din cele doua Americi a inregistrat un inceput de an mai bun decat cel din primul trimestru al anului 2017, atat in privinta capitalului atras cat si a numarului de listari. S-au inregistrat 44 de IPO-uri, care au insumat 15,4 miliarde USD si au generat o crestere de 29% a volumului si de 22% a castigurilor, comparativ cu primul trimestru al anului trecut.

Activitatea IPO din SUA a consemnat un numar de 36 de IPO-uri si castiguri de 12,8 miliarde USD, marcand o crestere de 44% a volumului si de 17% a capitalului fata de T1 2017. In plus, cinci din primele zece oferte globale au avut loc in Statele Unite. De asemenea, trei din primele zece tranzactii de pe bursele americane au fost trans-frontaliere. Per total, pe bursele americane s-a derulat 41% din intreaga activitate trans-frontaliera globala in primul trimestru 2018, fata de 35% in primul trimestru 2017.

Previziuni pozitive pentru 2018, in ciuda semnalelor mixte

Activitatea IPO din 2018 pare promitatoare, alimentata de piete de capital puternice si de castiguri solide ale companiilor. In ciuda cresterii asteptate a ratei dobanzilor din cursul acestui an si a incertitudinii legate de politicile comerciale potentiale, increderea constanta a investitorilor incurajeaza un flux sanatos de activitate in toate sectoarele si pe toate pietele in acest an.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri