Stacey Cunningham, care si-a inceput cariera ca stagiar pe perioada de vara la Bursa de la New York (NYSE), acum 24 de ani, a devenit vineri prima femeie din istorie care conduce, in calitate de presedinte, aceasta piata financiara, veche de 226 de ani, o numire care, potrivit publicatiei de stanga The Guardian, ofera "speranta" ca bariera culturii sexiste de pe Wall Street a fost sparta in contextul in care sectorul serviciilor financiare se straduieste sa demonstreze ca a depasit aceste clisee.

Publicatia citata arata ca la momentul angajarii, Stacey Cunningham, acum in varsta de 43 de ani, era doar una dintre vreo 30 de femei aflate printre mai mult de 1.000 de barbati, iar toaleta destinata femeilor de la etajul sapte al caldirii era cat o cabina veche de telefon, pe cand barbatii, spune ea, aveau o toaleta "somptuoasa" cu canapele si institor cu norma intreaga.

In prezent, insa, Wall Street doreste sa demonstreze ca se situeaza pe destinatia unei paritati de gen in lumea financiara. Totusi, "daca te uiti la ritmul schimbarii, va dura inca 100 de ani pentru a ajunge la paritate de gen", spune Stacey Cunningham.

Potrivit unor statistici centralizate in urma cu doi ani de catre de Kathryn Kolbert, fondator si director de departament al Centrului Athena pentru Studii de Leadership din cadrul Colegiului Barnard, femeile detin doar 16% din numarul de pozitii de consiliu si numai 14% din functiile de director executiv printre companiile din Fortune 500. Un sfert dintre aceste firme nu aveau deloc femei in pozitii de conducere executiva.

Cifrele arata mai bine pentru industria financiara, care se "mandreste" cu o pondere de 29% femei in pozitii de conducere, dar foarte putine la nivel inalt. In opinia Kathrinei Kolbert insa, "imbunatatirea egalitatii de gen este doar o chestiune de vointa".

Citeste si:
Manchester United a listat 10% din club la New York. Vezi cat poate...
Manchester United a listat...

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Bursa de la New York, la cel mai mare nivel din istorie