Persoanele care au tranzactionat in 2017 actiuni pe bursa mai au doua saptamani pentru a depune Declaratia Unica. Cititi in continuare cum se completeaza aceasta si care sunt datele pe care ANAF le vrea de la investitori.

Declaratia Unica (sau Formularul 212 / Declaratia 212) - privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, se descarca de pe website-ul ANAF, aceasta inlocuind mai multe formulare printre care Formularul 200, Formularul 201, Formularul 220 si Formularul 600. Termenul limita pentru depunerea Declaratiei Unice este de 15 iulie 2018.

Completarea formularului Declaratiei Unice

Fisierul PDF se completeaza cu numele, prenumele si adresa contribuabilului, in vreme ce in sectiunea “A.4. – Cod de identificare fiscala”, va fi completat Codul Numeric Personal (CNP) al contribuabilului.

In “Sectiunea B” – Capitolul 1 - Date privind veniturile realizate in anul 2017, se bifeaza punctul 1.1 Date privind veniturile realizate din Romania in anul 2017 (vezi foto 1).

Declaratia Unica - Date privind veniturile realizate

Bifarea acestei optiuni va genera o noua pagina in Declaratia Unica. In cadrul acestei pagini, punctul “1.1.A.1 Categoria de venit” se va selecta optiunea numarul 10 “Transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, precum si transferul aurului financiar” (vezi foto 2).

Declaratia Unica - Categoria de venit

Ultima sectiune care trebuie completata este cea care vizeaza datele privind venitul / castigul net anual. Pentru completarea acesteia contribuabilul va avea nevoie de Fisa de Portofoliul pe care firma de brokeraj care a intermediat tranzactiile acestuia in ultimul an o elibereaza gratuit. Un exemplu al Fisei de Portofoliu poate fi vizualizat mai jos (foto 3).

Fisa de Portofoliu

Investitorul isi va calcula astfel castigul sau pierderea neta (in cazul de mai sus un castig net de 1.500 de lei). In cazul in care suma rezultata este un castig net, aceasta va fi completata in Declaratia Unica la punctul 1.1.B.4 “Castig net anual”, in vreme ce daca suma rezultata reprezinta o pierdere, aceasta se completeaza la punctul 1.1.B.5 “Pierdere fiscala anuala (rd.2.-rd.1)/Pierdere neta anuala” (vezi foto 4). Celelalte sectiuni raman necompletate.

Date privind venitul / castigul net anual

Daca investitorul a avut un castig net in anul 2017, acesta va primi de la ANAF o Decizie de Impunere in jurul datei de 15 septembrie 2018.

Potrivit reprezentantilor ANAF, veniturile din dividende incasate nu trebuie completate in niciun fel in Declaratia Unica, chiar si in situatia in care suma totala a acestora depaseste plafonul maxim de 12 salarii minime brute pe economie (22.800 lei), acestea intrand in responsabilitatea platitorului de dividende prin intermediul Formularului 205.

Depunerea Declaratiei Unice

Dupa completarea datelor mentionate anterior, se revine la prima pagina a Declaratiei Unice si se acceseaza optiunea de Validare a Forumularului. In cazul in care nu exista erori de completare, formularul va fi validat si poate fi trimis ANAF prin intermediul portalului Spatiul Privat Virtual (SPV), accesand aceasta pagina, dupa ce v-ati logat in prealabil in propriul cont.

Ulterior, in sectiunea Mesaje din SPV, veti primi confirmarea depunerii corecte a Declaratiei Unice (semnata cu certificatul digital al Ministerului Finantelor Publice), sau veti primi o recipisa in care sunt afisate erori – in acest caz Declaratia nefiind considerata depusa.

Contribuabilii care nu sunt inregistrati in SPV (furnizat gratuit de Ministerul Finantelor Publice) se pot inregistra fara sa se deplaseze la ghiseele ANAF. Ministerul Finantelor a trimis anul acesta, prin posta, fiecarui contribuabil o scrisoare personalizata, care contine toate datele necesare inrolarii. Prin intermediul SPV se poate accesa oricand situatia fiscala personala si se pot primi sau transmite o serie de documente, declaratii fiscale si alte informatii fiscale utile.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri