OMV Petrom (SNP) estimeaza investitii de 3,7 miliarde de lei pentru intregul an 2018, 75% urmand sa mearga catre segmentul de exploatare si productie Upstream, in conditiile in care, dupa primele sase luni compania a raportat investitii de 2,1 miliarde de lei, in crestere cu 130% comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit rezultatelor consolidate ale grupului, citate de Agerpres.

Avansul investitiilor este explicat in special prin cresterea nivelului de foraj sonde de dezvoltare si explorare si lucrari intensificate in proiecte de infrastructura in segmentul Upstream.

Investitiile din Upstream in perioada ianuarie - iunie 2018 au fost de 1,44 miliarde de lei, comparativ cu 797 milioane de lei in perioada similara a anului trecut. Pentru intregul an, compania estimeaza investitii de aproximativ 2,8 miliarde de lei pe acest segment, care includ mai mult de 100 de sonde noi si sidetrack-uri, aproximativ 1.000 de reparatii capitale si proiectul Neptun Deep.

'Ne propunem sa luam o decizie finala (cu privire la Neptun Deep, n.r.) de investitie in 2018, aceasta depinzand de regimul fiscal, liberalizarea pietei gazelor si dezvoltarea infrastructurii de gaze naturale', se precizeaza in documentul companiei.

De asemenea, compania urmeaza sa vanda 50 - 60 de zacaminte pentru a se concentra pe barilii cei mai profitabili.

In segmentul Downstream Oil cresterea investitiilor a fost legata de revizia generala a rafinariei Petrobrazi si de proiectul de crestere Policombustibili. Investitiile din Downstream s-au cifrat la 661 milioane de lei, fata de 115 milioane de lei in perioada similara a anului trecut, din care 635 milioane de lei in Downstream Oil (105 milioane de lei in S1 din 2017).

Investitiile din segmentul Corporativ si Altele au fost zero, fata de un milion de lei anul trecut in primele sase luni.

Productia de hidrocarburi la nivel de Grup realizata in prima jumatate a acestui an a fost de 29,18 milioane bep (barili echivalent petrol, n.r.). In Romania, productia totala de titei si gaze a fost de 27,90 milioane bep, cu 5% mai mica comparativ cu 29,39 milioane bep in S2 2017. Productia de titei si condensat a fost de 12,20 milioane bep, cu 3% mai mica decat primele sase luni din 2017, in principal din cauza declinului natural. Productia de gaze naturale in Romania a scazut cu 7%, la 15,70 milioane bep, din cauza declinului natural in principalele zacaminte (Totea Deep si Lebada Est), a impactului nerecurent din lucrari si inlocuirea echipamentelor din zona Totea - Hurezani, precum si a lucrarilor de mentenanta.

Productia de titei si gaze in Kazahstan a scazut cu 4%, la 1,28 milioane bep.

Conform ultimului exercitiu de evaluare a riscurilor desfasurat de catre Grupul OMV Petrom in februarie 2018, principalele incertitudini care pot influenta rezultatele societatii ramin cele legate de riscul de pret al marfurilor tranzactionabile, riscurile operationale, precum si riscul politic si de reglementare.

'In privinta riscului de reglementare, Societatea se afla in dialog cu autoritatile romane pe subiecte relevante pentru industrie. In ultimele luni am observat o serie de initiative fiscale si de reglementare discutate si/sau implementate. Acest lucru sporeste volatilitatea legislativa si influenteaza intreg mediul de afaceri', precizeaza compania.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri