Investitorii si analistii nu sunt speriati de respingerea planului pentru Brexit: "Britanicii nu sunt gata sa isi faca hara-kiri; va exista un acord"

Decizia parlamentarilor britanici de a respinge planul de Brexit negociat de premierul Theresa May cu oficialii Comisiei Europene nu i-a speriat pe investitorii si analistii din pietele financiare, care au gasit chiar motive de optimism in dimineata zilei de miercuri, cand bursele cresteau iar lira sterlina se intarea.

Dow Jones, unul dintre principalii indici ai Bursei din New York, scazuse cu 870 de puncte in iunie 2016, cand a avut loc referendumul asupra Brexitului, insa acesta a urcat marti cu 155 de puncte, in ciuda incertitudinii politice ridicate.

“Acest fapt arata ca majoritatea investitorilor considera ca riscul unui ”no-deal” (fara acord cu UE) este destul de mic. Cel mai probabil deznodamant pare acum extensia articolului 50 care permite Marii Britanii (guvernului) sa gaseasca o alta solutie”, mentioneaza, intr-o nota adresata investitorilor, Christopher Dembik, director analiza macro in cadrul Saxo Bank.

“Ar putea fi un nou referendum, sau un alt plan de Brexit aprobat de Parlament. Cu alte cuvinte, e prea devreme sa ne panicam. Brexitul e o decizie irationala, dar nu cred ca parlamentarii si cetatenii britanici sunt totusi gata de hara-kiri. Va exista un acord, e doar o chestiune de timp”, a mai adaugat Dembik.

In dimineata zilei de miercuri, bursa germana crestea cu 0,2%, cea din Franta cu 0,4%, in vreme ce in Marea Britanie piata londoneza scadea nesemnificativ, cu 0,1% pe indicele FTSE 100. Cu o seara in urma, indicii americani S&P 500 si Dow Jones crescusera cu 1%, respectiv 0,6%. Nici lira sterlina nu a suferit dupa votul din Parlamentul britanic, aceasta intarindu-se fata de euro, de la nivelul de 0,8957 lire/euro in seara zilei de luni, la 0,8872 lire/euro in prezent.

Citeste si:
Brexit: Fără muncitorii est-europeni, legumele din Marea Britanie...
Consecințele Brexitului |...

La Bucuresti, bursa locala a deschis sedinta de miercuri cu o crestere de 0,7% pe indicele BET, in topul castigurilor aflandu-se Banca Transilvania (+3%) si BRD (+3,1%).

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
UBS: FTSE 100 poate creste cu peste 8% daca Brexitul este evitat
Setari Cookie-uri