Romanii care vor investeasca in actiunile unor companii de renume, precum Apple, Facebook, Daimler sau Adidas au avut in ultimii ani din ce in ce mai multe optiuni pentru a face acest lucru, un numar tot mai mare de brokeri lansand oferte atractive de tranzactionare pe bursele din strainatate. Cititi in continuare ce aveti de facut daca ati incasat dividende de la companii straine si cum puteti evita dubla impunere – adica situatia nefericita de a fi taxat atat in tara de origine a respectivelor companii, cat si in Romania.

Pentru a evita dubla impunere, primul lucru pe care va trebui sa il faceti este sa verificati daca Romania are o conventie pentru evitarea dublei impuneri (CEDI) cu tara de origine a companiei la care aveti actiuni. O lista completa a conventiilor poate sa fie accesata la acest link, pe websiteul ANAF.

Potrivit reprezentantilor Autoritatii, al doilea pas este sa va informati daca veniturile pe dividende pe care le-ati incasat au fost sau nu taxate deja in tara de origine, casa de brokeraj al carei client sunteti avand in general aceasta informatie. Daca respectivele dividende au fost taxate, este foarte important sa aveti o dovada a platii, deoarece aceasta va trebui sa fie prezentata ulterior reprezentantilor ANAF.

Daca impozitul pe dividende platit in tara de origine a companiei este mai mic decat cel pe care l-ati datora in Romania, atunci va trebui sa platiti in Romania diferenta. Daca in schimb impozitul platit in strainatate este mai mare decat suma datorata in Romania, nu va mai trebui sa platiti nimic, insa acest lucru se intampla doar daca aveti dovada platii. Potrivit reprezentantilor ANAF, este important de notat ca aceasta este doar regula generala, in functie de tara existand situatii in care lucrurile stau diferit.

“Din punct de vedere fiscal, dividendele obtinute de o persoana fizica rezidenta in Romania (cetatean roman, domiciliat in Romania) de la o persoana juridica straina reprezinta venituri obtinute din strainatate. Astfel de venituri se impoziteaza in Romania, persoana fizica fiind obligata sa determine impozitul aferenta acestora, sa il raporteze in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale si sa il plateasca la bugetul de stat”, explica Alexandru Onuta, tax director in cadrul NNDKP Consultanta Fiscala.

Metoda de evitare a dublei impuneri se aplica prin completarea sectiunii corespunzatoare din declaratia unica (disponibila la acest link). In acest scop, contribuabilul trebuie sa detina un document justificativ privind plata impozitului in strainatate, emis de autoritatea competenta a statului respectiv.

In anumite conditii, pentru veniturile din dividende obtinute din strainatate se datoreaza si contributia de asigurari sociale de sanatate.

Exemple: Ce se intampla daca incasezi dividende de la companii din SUA sau Germania?

Daca Romania a incheiat o conventie de evitare a dublei impuneri cu statul din care provin veniturile din dividende, trebuie luate in considerare prevederile acesteia referitoare la statul/statele in care se pot impune aceste venituri, cota de impozitare si metoda de evitare a dublei impuneri (metoda creditului fiscal sau metoda scutirii).

Specialistii NNDKP explica faptul ca, in cazul unor dividende obtinute de la o societate americana, CEDI dintre SUA si Romania prevede posibilitatea impozitarii acestora in SUA cu o cota de pana la 10%, metoda de evitare a dublei impuneri in Romania fiind cea a creditului fiscal.

“Prin urmare, daca astfel de dividende obtinute de o persoana fizica romana se impoziteaza in SUA, contribuabilul are dreptul sa deduca impozitul aplicat in SUA din impozitul datorat in Romania asupra acelorasi venituri. Totusi, creditul fiscal nu poate fi mai mare decat impozitul datorat in Romania pentru dividendele respective, iar in cazul in care contribuabilul obtine venituri din dividende din mai multe state, creditul fiscal se aplica pentru fiecare tara in mod separat”, spune Alexandru Onuta.

In cazul unor dividende obtinute de la o societate germana, CEDI dintre Germania si Romania prevede posibilitatea impozitarii acestora in Germania cu o cota de pana la 5%/15% (in functie de cuantumul participatiei la societatea germana), metoda de evitare a dublei impuneri in Romania fiind tot cea a creditului fiscal. Astfel, persoana fizica romana poate reduce impozitul datorat in Romania conform principiilor mentionate si in cazul exemplului anterior, din SUA.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri