Transgaz (TGN) a semnat contractele de achizitie de lucrari aferente realizarii gazoductului Ungheni-Chisinau, pentru cele sapte loturi ale investitiei, iar ordinul de incepere a lucrarilor va fi emis pe 2 mai, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, citat de Agerpres.

Transgaz deruleaza aceasta investitie prin Vestmoldtransgaz, operatorul de gaze naturale din Republica Moldova care a fost privatizat in anul 2018 de catre Eurotransgaz, filiala din Republica Moldova a SNTGN Transgaz SA.

Realizarea proiectului Ungheni - Chisinau, declarat de interes national in Republica Moldova, presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale in lungime de 120 km, trei statii de predare a gazelor naturale (doua in Chisinau si una in Ungheni) si dotarea centrului de dispecerizare si dirijare de la Ghidighici. Reteaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni - Chisinau reprezinta cea de-a doua etapa a proiectului de interconectare Iasi - Ungheni - Chisinau.

"Prin activitatea Transgaz in Republica Moldova, dovedim faptul ca sprijinim ferm parcursul pro-european al acestui stat si proiectele comune de investitii, acestea fiind solutii sigure pentru bunastarea cetatenilor din Republica Moldova. Transgaz are deja un pronuntat rol in asigurarea securitatii energetice a Uniunii Europene, prin lucrarile la BRUA, iar prin achizitia Vestmoldtransgaz a devenit o multinationala romaneasca in domeniul energiei. Sunt evolutii importante, cu impact pe termen lung in ceea ce priveste dezvoltarea energetica a regiunii. Imi doresc ca graficul de executie al acestor lucrari sa fie respectat, tocmai pentru a contribui la securitatea regionala", a declarat ministrul Economiei, Niculae Badalau, cu ocazia acestui eveniment.

Totodata, ministrul Economiei a mentionat ca a avut mai multe intalniri cu conducerea Transgaz in care a cerut suplimentarea investitiilor necesare dezvoltarii retelei romanesti de transport gaze naturale. "BRUA si investitia din Republica Moldova sunt importante, dar la fel de importanta este infrastructura nationala. Am cerut, in repetatele intalniri pe care le-am avut cu conducerea
Transgaz, sa prioritizeze lucrarile de dezvoltare a retelei de gaze din Romania. Am cerut investitii suplimentare, pentru ca fara investitii serioase nu putem sa dezvoltam reteaua de transport gaze naturale, nu putem sa venim in sprijinul comunitatilor locale, nu putem sa ajutam cum trebuie economia romaneasca si nici nu putem sa ne indeplinim obligatiile pe care le avem fata de romani", a afirmat Niculae Badalau.

Acesta a adaugat: "Aragaze cu gaz din conducta, nu de la butelie, in anul 2019, cred ca reprezinta o conditie minima de civilizatie si trai decent pentru romani si pentru asta am depus si voi depune in continuare eforturi sustinute. Proiectele internationale sunt foarte importante, dar nu trebuie sa scapam din vedere obligatiile pe care avem in Romania".

La randul sau, directorul General al SNTGN Transgaz SA, Ion Sterian, a declarat: "Transgaz acorda sprijin direct si consistent societatii Vestmoldtransgaz, pentru implementarea contractelor aflate in derulare si atingerea obiectivului strategic asumat. Realizarea proiectului Ungheni-Chisinau contribuie la dezvoltarea durabila a economiei Republicii Moldova, la modernizarea si eficientizarea infrastructurii energetice existente, la asigurarea securitatii energetice a tarii, la crearea unei piete de energie transparente si competitive, precum si la integrarea pe piata energetica europeana. Transgaz dispune de resursele necesare finalizarii acestei investitii, pentru a ne putea indeplini angajamentele asumate".

In data de 14 ianuarie 2019, administratorul Vestmoldtransgaz a semnat contractul de achizitie lucrari cu ofertantul declarat castigator, asocierea formata din Societatea ACI Cluj (Romania), societatea Imsat Service si societatea Abcony Serv (Romania), evenimentul marcand etapa de incepere a lucrarilor pentru obiectivul investitional referitor la constructia gazoductului Ungheni-Chisinau si implementarea unor masuri pentru operarea, exploatarea si intretinerea conductei de transport gaze naturale Iasi-Ungheni-Chisinau.

Realizarea proiectului Ungheni - Chisinau presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale cu o lungime de 120 km, trei statii de predare a gazelor naturale (doua in Chisinau si una in Ungheni, localitatea Semeni) si dotarea centrului de dispecerizare si dirijare de la Ghidighici. Reteaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni - Chisinau reprezinta cea de-a doua etapa a proiectului de interconectare Iasi - Ungheni - Chisinau.

Prima parte a conductei, corespunzand interconectorului Iasi-Ungheni, a fost pusa in functiune in anul 2014 si prin ea pot fi transportate anual circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. Extinderea interconectorului de la Ungheni la Chisinau este un obiectiv major pentru sectorul energetic moldovenesc, intrucat conectarea acestuia cu piata gaziera din Romania si cu cea europeana reprezinta primul pas in vederea reducerii dependentei energetice, prin intermediul diversificarii surselor si a rutelor de aprovizionare cu energie si, implicit, a consolidarii securitatii energetice a tarii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri