Operatorul bursei din Hong Kong (Hong Kong Exchanges and Clearing – HKEX) a facut o oferta nesolicitata de 39 mld. dolari pentru preluarea Bursei din Londra (London Stock Exchange – LSE) - companie care are un birou si in Bucuresti. Oferta va fi mentinuta doar daca LSE renunta la planurile de achizitie ale furnizorului de date Refinitiv.

Pretul oferit de HKEX evalueaza Bursa de Londra la 83,6 mld. lire (93,7 mld. euro), cu 25% mai mult decat capitalizarea din prezent a LSE.

O tranzactie incheiata cu succes ar ajuta amble burse in lupta cu principalii competitori americani de la ICE si CME. London Stock Exchange incearca de mai mult timp sa isi mareasca prezenta in Asia, recent lansand o colaborare cu Bursa din Shanghai, rivalul HKEX.

“Board-ul HKEX crede ca o fuziune cu LSEG reprezinta o oportunitate strategica extrem de convingatoare pentru crearea unui lider de piata”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al HKEX.

Cititi si Ce vrea Bursa din Londra de la IT-istii romani pe care ii angajeaza

De cealalta parte, oficialii LSE au declarat ca isi continua angajamentul de preluare a Refinitiv, existand progrese in acest sens. LSE a anuntat in august ca a ajuns la un acord pentru achizitionarea Refinitiv pentru 27 mld. dolari, deal care ar transforma bursa londoneza intr-un furnizor gigant de date, analiza si statistici.

Oferta Bursei din Hong Kong vine intr-un moment in care Mare Britanie se pregateste sa iasa din Uniunea Europeana, un pas care ar putea sa slabeasca puternicul sector financiar britanic.

HKEX are deja un sediu in Londra, acolo unde detine London Metal Exchange.

Unul dintre cei mai mari 10 actionari ai LSE, citat de Reuters, s-a declarat sceptic cu privire la preluarea LSE de catre HKEX, afirmand ca operatorul asiatic incearca astfel sa se distanteze de expunerea chineza.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri