O eventuala fuziune intre Hidroelectrica si Complexul Energetic Oltenia, asa cum au in plan autoritatile, nu ar aduce beneficii nici pentru cei doi producatori de energie, nici pentru stat si nici pentru consumatori, insa ar anula toate sansele Hidroelectrica de a fi listata la bursa, au declarat, pentru Agerpres, reprezentantii Fondului Proprietatea.

Fondul este actionar minoritar, cu 20%, la Hidroelectrica, restul titlurilor fiind detinute de statul roman, prin Ministerul Energiei.

"In primul rand, legalitatea acestei propuneri este foarte discutabila. O alaturare de companii de aceasta natura ar genera ingrijorari privind un posibil ajutor de stat si ar fi anti-competitiva. In al doilea rand, simpla transferare a profitului Hidroelectrica catre CE Oltenia nu reprezinta o solutie pentru redresarea acestei din urma companii. CE Oltenia se gaseste intr-o situatie nefericita, neputand sa plateasca certificatele verzi si are nevoie de o restructurare profunda, care sa aiba loc cat mai curand. Altfel, viitorul sau va fi sever afectat", spun oficialii Fondului.

Fuziunea celor doua companii nu are sens din perspectiva economica, pentru ca acestea se afla pe niveluri complet diferite de profitabilitate si eficienta. Ca atare, o fuziune nu ar face decat sa reduca performanta Hidroelectrica, anuland practic sansele companiei de a fi listata pe bursa, au completat ei.

"Niciun actionar rational nu ar sustine vreodata o asemenea distrugere de valoare. Mai mult decat atat, contributia Hidroelectrica la bugetul de stat prin impozitul pe profit si dividendele platite ar fi redusa semnificativ, poate chiar ar disparea complet, provocand o gaura foarte mare in buget", se mai arata in raspuns.

Reprezentantii Fondului mai spun ca nu au primit nicio informare oficiala din partea Ministerului Energiei cu privire la aceasta intentie pana in prezent: "Mai mult decat atat, nu avem cunostinta sa fi fost discutat acest subiect la nivelul consiliilor de administratie ale celor doua companii".

Carbunele si hidroenergia nu pot produce acelasi nivel de profit, iar reunirea lor intr-o singura companie cu siguranta nu este o solutie pentru supravietuirea generarii de energie pe baza de carbune de-a lungul asa-numitei perioade de tranzitie energetica, estimata sa dureze pentru urmatoarele doua sau trei decenii.

"Niciuna dintre cele doua companii, dar nici statul, sectorul energetic din Romania sau consumatorii romani, care sunt proprietarii finali ai acestor active, nu vor avea niciun fel de beneficii din intarzierea restructurarii CE Oltenia pe seama reducerii profitabilitatii Hidroelectrica", au incheiat oficialii Fondului.

Secretarul de stat din Ministerul Energiei, Doru Visan, a declarat recent ca Hidroelectrica ar trebui sa fuzioneze cu Complexul Energetic Oltenia pentru crearea unui mix energetic. Ideea a mai fost enuntata la inceputul anului, insa Consiliul Concurentei a atras atentia ca este ajutor de stat.

CE Oltenia va trebui sa plateasca in acest an 1,6 miliarde de lei pentru certificatele de emisii, dupa ce, anul trecut, a platit 1,45 miliarde de lei dupa ce a accesat un credit cu garantii de stat.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Listarea CE Oltenia ar putea sa fie amanata pana in S2