Circa o treime dintre români (8,4 milioane) sunt acționari în diverse firme și companii locale. Majoritatea însă nu știu acest lucru sau chiar au decedat, având în vedere că titlurile au fost dobândite cu peste 20 de ani în urmă, în timpul programului de privatizare în masă. Citește în continuare cum poți afla dacă tu sau rudele tale vă aflați în această situație și ce rol are Depozitarul Central (DC) în clarificarea situației.

Cu sediul în București, la adresa Bulevardul Carol I nr 34 – 36, etaj 3, Depozitarul Central este instituția care ține evidența registrelor companiilor de pe bursă și asigură compensarea și decontarea tranzacțiilor realizate pe Bursa de Valori București (BVB). Ce înseamnă acest lucru mai exact? Printre numeroasele servicii pe care le oferă, Depozitarul Central este principala instituție care poate clarifica dacă și ce acțiuni deține o persoană fizică din România.

Ce faci dacă vrei să afli ce acțiuni ai?

O persoană care dorește să afle dacă deține acțiuni la o companie listată pe Bursa de Valori București trebuie să solicite un extras de cont. Extrasul de cont reprezintă dovada dreptului de proprietate asupra unui anumit număr de acțiuni, la o anumită dată, pentru un anumit emitent (companie).

”Extrasul de cont poate fi obținut direct de la sediul Depozitarului Central sau prin poștă, în baza unei cereri și a actului de identitate al titularului. Tariful unui extras de cont este 6 lei pentru fiecare societate la care titularul de cont deține acțiuni”, spun reprezentanții DC.

Cererea poate fi accesată la acest LINK.

Dacă persoana respectivă este client al unei case de brokeraj (participant la sistemul Depozitarului Central), extrasul de cont se poate obține și de la aceasta, fiind necesare aceleași documente cu cele descrise mai sus.

Ce faci dacă vrei să verifici ce acțiuni are o rudă?

În cazul în care persoana care solicită acest serviciu o face în numele altcuiva (de exemplu, fiul unui părinte ce nu se poate deplasa), acesta trebuie să dețină o procură/împuternicire pentru ridicarea extrasului de cont, autentificată la un notar public.

Eliberarea extrasului de cont prin procură notarială la cererea mandatarului (împuternicitului) se efectuează pe baza următoarelor documente:

  • cerere de eliberare a extrasului de cont;
  • procura/împuternicire pentru ridicarea extrasului de cont, autentificată la un notar public sau procura/împuternicire emisă de Ambasada/Consulatul României din alt stat sau, în cazul în care titularul de cont este o persoană fizică aflată în detenție, procura/împuternicire din partea titularului de cont semnată în față Directorului de Penitenciar. În cazul procurilor emise de un notar sau altă autoritate competentă din alt stat, procura trebuie tradusă în limba română de un traducător autorizat, a cărui semnătură e legalizată de un notar public din România;
  • copia actului de identitate al titularului de cont;
  • actul de identitate al persoanei împuternicite;
  • dovada achitării tarifului aferent operațiunii de eliberare a extrasului de cont pentru persoane fizice.

Ce faci dacă proprietarul acțiunilor a decedat?

“În cazul decesului titularului de cont, moștenitorii se pot adresa Depozitarului Central sau notarilor publici pentru a obține sumarul de cont care atestă toate deținerile de instrumente financiare ale persoanei decedate, în vederea includerii instrumentelor financiare deținute de defunct în masa succesorală. Notarii publici au posibilitatea obținerii sumarului de cont necesar dezbaterii succesiunii în baza Protocolului de colaborare încheiat între Depozitarul Central și Centrul Național de Administrare a Registrelor Naționale Notariale”, menționează reprezentanții DC.

Moștenitorii pot obține de la Depozitarul Central extrasul/sumarul de cont pentru defunct în baza următoarelor documente:

  • cerere de eliberare a extrasului/sumarului de cont;
  • certificatul de deces al titularului de cont;
  • copia Certificatului de Acționar, dacă există;
  • actul de identitate al potențialului moștenitor care solicită eliberarea extrasului de cont pentru defunct.

Eliberarea extrasului/sumarului de cont către potențialul moștenitor implică restricționarea automată a contului defunctului, până la momentul înregistrării transferului direct al dreptului de proprietate al acțiunilor evidențiate în contul defunctului.

Care sunt cele mai solicitate servicii la Depozitarul Central?

Cele mai solicitate servicii la care apelează persoanele fizice la Depozitarul Central sunt eliberarea extrasului de cont (tarif 6 lei) și eliberarea sumarului pozițiilor de cont (18 lei). În cazul eliberării sumarului pozițiilor de cont prin intermediul Centrului Național de Administrare a Registrelor Naționale Notariale pentru titulari decedați, tariful este de 15 lei.

Un alt serviciu la care persoanele fizice apelează frecvent la Depoziarul Central este transferul direct al dreptului de proprietate asupra instrumentelor financiare. Tariful depinde de tipul de transfer și/sau valoarea instrumentelor financiare. De exemplu, în cazul transferului direct de instrumente financiare ca efect al succesiunii, tariful este 20 lei/transfer/simbol.

Depozitarul Central are în evidență 8,4 milioane deținători rezidenți de instrumente financiare, atât la emitenți ale căror instrumente financiare sunt tranzacționate pe piața reglementată și administrată de Bursa de Valori București, cât și la societăți netranzacționate.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri