Dacă știrile despre vaccinurile anti-COVID dezvoltate în Rusia și China nu au reușit să impresioneze investitorii lunile trecute, nu același lucru s-a întâmplat la începutul acestei săptămâni, când americanii de la Pfizer au anunțat că propriul vaccin experimental are o eficienţă de peste 90% în prevenirea maladiei COVID-19.

Astfel, atât Bursa de Valori București cât și marile piețe internaționale au crescut spectaculos luni, în vreme ce marți optimismul s-a mai temperat.

”În cazul vaccinurilor provenite din Rusia și China nu au existat reacții pe burse din simplul motiv că investitorii probabil nu au avut încredere prea mare în eficiența acestora. Nici acum nu poate garanta nimeni că bursele intră clar pe trend pozitiv după anunțul celor de la Pfizer, însă teoretic cel puțin plecăm de la premise optimiste pentru următoarele câteva luni”, spune Dragoș Mesaroș, director de tranzacționare al casei de brokeraj Tradeville.

După știrile privind vaccinul și câștigătorul alegerilor din SUA, bomboana de pe tort a acestei săptămâni ar fi un anunț ce vizează un acord între UE și Marea Britanie privind Brexit-ul.

”Avem mult mai multă claritate acum decât aveam săptămâna trecută din două motive: Joe Biden este aproape sigur următorul președinte al SUA, iar în curând vom avea mai mult ca sigur un vaccin. După știrile privind vaccinul și câștigătorul alegerilor din SUA, bomboana de pe tort a acestei săptămâni ar fi un anunț ce vizează un acord între UE și Marea Britanie privind Brexit-ul”, menționează Neil Wilson, chief market analyst în cadrul Markets.com.

Pe Bursa din New York, indicele S&P 500 a crescut luni cu 3,8%, în Germania indicele DAX a câștigat 4,9%, iar în România indicele BET a crescut cu 3,6%. Marți, creșterile s-au temperat, iar bursa românească a înregistrat chiar o scădere ușoară, de 0,5%.

”Pe bursa românească cel mai important semnal pozitiv l-ar putea da acum niște anunțuri de rezultate financiare pozitive din partea companiilor listate. Pe plan internațional, ‘următorul’ motiv de bucurie ar fi un anunț privind începerea vaccinării personalului esențial din spitale cu noul vaccin anti-COVID”, a declarat Dragoș Mesaroș.

Sezonul publicării rezultatelor financiare la 9 luni a început pe Bursa de Valori București, săptămâna aceasta fiind așteptate cifre din partea unor companii precum Nuclearelectrica, Transgaz, Romgaz, Digi Communications, Medlife sau Banca Transilvania.

“Un alt motiv de optimism pe plan local ar fi dacă băncile ar începe să dea semnale că anul viitor vor reîncepe distribuirea dividendelor, după pauza cauzată în acest an de criza COVID-19”, a concluzionat brokerul Goldring.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri