După ce vaccinurile anti-COVID-19 vor fi efectiv disponibile pentru un număr mare de persoane, după ce ele vor fi aprobate de agențiile de reglementare, piețele financiare vor lua notă de acest eveniment și vom putea sesiza o serie de schimbări cel puțin interesante.

Editorial scris de Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul casei de brokeraj XTB România.

Este de așteptat ca euforia care se va simți în piața reală să se suprapună și în evoluția piețelor financiare. După o astfel de perioadă de sentimente pozitive, se va simți o anumită oboseală, urmată apoi de o perioadă de reașezare, de readaptare. Piețele nu au întotdeauna dreptate, dar există anumite tipare pe care le putem înțelege și care stau la baza unor decizii.

Așadar, în acest moment, scenariile și întrebările care plutesc în aer sunt următoarele. După ce vaccinul va fi disponibil, va exista într-adevăr un val de euforie, așa cum prevăd tiparele? Și dacă da, pentru câtă vreme. Să ne așteptăm, în schimb, că se va ajunge rapid la o fază de oboseală? Și în acest context, ce se va întâmpla cu câștigătorii din perioada pandemiei? Dar cu pierzătorii?

De aceea, consider interesante trei instrumente financiare pe care propun să le urmărim cu toții în perioada ce va urma aprobării vaccinului.

Deja vestitul Zoom a înregistrat o creștere medie de circa 500% a prețului pe acțiune în 2020. La o capitalizare de 118 miliarde de dolari, putem spune că Zoom este în prezent ușor supra-evaluată. Așadar, va continua Zoom creșterea și dacă da cu ce viteză? Să ne reamintim că în ziua anunțului Pfizer cu privire la primele rezultate ale studiilor clinice pentru vaccinul său, prețul acțiunilor Zoom a scăzut brusc și mult. De aceea, sunt șanse ca Zoom să nu fie o acțiune apreciată în apropierea lansării vaccinului, presiunea de vânzare fiind ulterior posibilă, chiar sensibil sub zona de 350 - 370 dolari pe acțiune. Și ar putea să scadă în timp până spre 325 dolari per acțiune. Iată, așadar, o companie din grupul de premianți în pandemie care va suferi o corecție. Însă, pe termen lung (1-2-3 ani), estimez că va rămâne o acțiune interesantă.

Din grupul domeniilor care au avut mult de suferit în ultimele luni nu putem să nu ne gândim la transportul aerian. Aici, Southwest Airlines se detașează cel puțin față de competitorii săi din Statele Unite. Cei 3 rivali ai săi, United Airlines, American Airlines și Delta Airlines, au înregistrat laolaltă pierderi de 23,5 miliarde de dolari versus Soutwest, care a avut o scădere de doar 2,2 miliarde de dolari a veniturilor în 2020. Analizând cu atenție această companie, vedem că, în 2020, a adăugat 4 noi destinații și are în plane 6 rute noi pentru anul viitor, acesta fiind cel mai rapid ritm de extindere din 2011 al acestei companii. Acum câteva săptămâni au publicat raportul trimestrial din care reiese că au depășit așteptările. Cu toate acestea, potrivit prognozelor, se așteaptă ca 2021 și 2022 să fie în continuare jos, cu o revenire la nivelul anterior pandemiei, în 2023-2024. Din nou, pe termen lung, pe măsură ce oamenii vor avea acces la vaccin, pe măsură ce dorința lor de a călători va putea fi satisfăcută, Southwest va putea fi o altă companie de urmărit.

A treia companie pe care propun să o discutăm este Airbnb, o companie încă nelistată din domeniul turismului și care plănuiește să vină pe bursă, pe NASDAQ, într-un moment de-a dreptul cheie. Estimarea este pentru jumătatea lui decembrie când, potrivit declarațiilor oficiale, se așteaptă decizia FDA de autorizare a vaccinului Pfizer în SUA. Din această perspectivă, momentul listării ar putea fi unul propice pentru companie. Airbnb are o capitalizare de piață estimată la aprox. 30 miliarde de dolari, cu un profit de 219 milioane dolari în T3, dar pierderi de 697 milioane de dolari anul acesta.

În final, să nu uităm că istoria ne învață niște tipare, care, la rândul lor, stau la baza deciziilor de business sau de investiții, în cazul nostru. Însă, piețele financiare nu urmează întrutotul aceste tipare. Rămâne de văzut, cine vor fi câștigătorii și pierzătorii perioadei următoare.

Sursa foto: XTB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri