Există multe mituri legate de investiții care au potențialul de a te determina să iei decizii greșite și se pare că, pentru mulți investitori începători, acesta este principalul motiv pentru care sunt tentați să renunțe chiar înainte de a începe să investească. Pentru a demonta o parte dintre aceste mituri, am discutat cu Ionuț Paulenco, analist al platformei de investiții eToro. Iată trei concepții greșite, frecvent întâlnite, despre investițiile pe bursă, potrivit specialistului eToro.

MIT: Ai nevoie de o sumă uriașă de bani pentru a începe să investești

Ideea că piața de capital este doar pentru cei bogați sau că "ai nevoie de bani pentru a face bani" este unul dintre cei mai mari factori de descurajare care îi împiedică pe investitorii începători să intre pe piețele de capital.

Realitatea: Puteți începe cu suma pe care vi-o permiteți

Când observăm parcursul investițional al unora dintre cei mai de succes investitori de pe glob, aproape toți au început cu foarte puțini bani. De exemplu, Warren Buffett a început să investească cu doar câțiva dolari pe care îi economisise livrând ziare și nu e singurul. Aceste exemple demonstrează că nu ai nevoie de foarte mulți bani pentru a avea succes pe piața bursieră. Investitorii ar trebui să înceapă cu o sumă pe care și-o pot permite și să-și acorde timp ca această investiție să crească.

Dacă trecem rapid la anul 2021, acest sentiment devine și mai relevant datorită tehnologiei. Platformele de investiții online oferă acum acțiuni fracționate, ceea ce permite investitorilor să cumpere o parte dintr-o acțiune. De exemplu, investitorii pot cumpăra o parte dintr-o acțiune începând cu 50 de dolari. Acest lucru le permite investitorilor să dețină un mic procent dintr-o companie cu acțiuni foarte valoroase, cum ar fi de exemplu Amazon (care se tranzacționează în prezent cu peste 3.232 de dolari pe acțiune), fără a avea nevoie de capitalul necesar pentru a cumpăra întreaga acțiune.

MIT: Dacă o companie este în vogă, randamentele sunt garantate

Realitatea: Orice investiție implică riscuri

Este important să ne amintim că orice investiție implică riscuri - chiar și în cazul celor mai puternice companii. Gândiți-vă la ascensiunea și căderea companiei americane de energie Enron în 2001 sau la căderea business-urilor de croazieră în 2020 din cauza pandemiei. Chiar și cele mai solide companii din punct de vedere financiar pot fi lovite de un dezastru incontrolabil sau de o schimbare majoră pe piață, cum ar fi un nou concurent, o schimbare de tehnologie sau poate o pandemie.

Doar pentru că o acțiune este populară nu înseamnă că este o investiție bună, însă nici cumpărarea unei acțiuni care se prăbușește nu înseamnă că ai găsit un chilipir.

- Ionuț Paulenco, eToro (foto) -

Ionut Paulenco eTorro

Obiectivul oricărei investiții este să cumperi acțiuni la un preț rezonabil și într-un moment în care compania are potențial de creștere. Pentru a înțelege dacă o acțiune are un preț bun, ar fi bine să urmărești țintele de preț ale unor firme mari, cum ar fi JP Morgan, sau să urmărești datele, precum RSI sau MACD, pentru a vedea volumul de acțiuni cumpărate sau vândute. În funcție de platforma pe care o utilizezi, pot fi disponibile grafice cu aceste informații.

Investițiile pe piața de capital necesită prudență, răbdare și cercetare înainte de a găsi o investiție cu risc ridicat în care să ai încredere și să îți poți plasa finanțele.

MIT: Piața de capital este o schemă de îmbogățire rapidă

Realitatea: Investițiile sunt un maraton, nu un sprint

Piața de capital nu te va îmbogăți peste noapte. Realitatea este că, deși este o modalitate excelentă de a genera un randament puternic și durabil al banilor tăi, cei mai de succes investitori își construiesc averea printr-o gândire pe termen lung.

Privește investițiile ca pe un maraton, nu ca pe un sprint. De asemenea, investitorii inteligenți ar trebui să aibă așteptări realiste și să nu trateze piața de capital ca pe o platformă de jocuri de noroc.

Investitorii care cumpără și păstrează un portofoliu bine diversificat pentru o perioadă mai lungă de timp au mai multe șanse să culeagă recompensele financiare și beneficiile pe care le oferă piața bursieră, care poate genera adesea randamente mai bune decât dacă banii tăi ar sta într-un cont bancar.

- Ionuț Paulenco, eToro -

Până la urmă, trebuie să ții cont de faptul că randamentele timpurii nu vor avea un impact prea mare asupra sumei de bani pe care o vei obține în final. Trebuie să ai răbdare și să ai așteptări realiste. Din punct de vedere istoric, acțiunile au avut un randament mediu real de 7% pe an, ceea ce echivalează cu dublarea valorii investiției în fiecare deceniu.

Nu uita că cel mai important lucru când vorbim despre investiții este să te informezi și să te educi în permanență. Înțelege care îți sunt obiectivele personale și cât de mult risc îți poți asuma, definește-ți și respectă-ți strategia, deoarece de multe ori vei fi tentat să o schimbi. S-ar putea să nu fie ușor, dar respectă-ți planul, iar această consecvență te va menține pe drumul cel bun în perioadele de urcușuri și coborâșuri ale pieței. Așteaptă-te să ai pierderi la un moment dat și învață să te simți confortabil cu acest lucru. Dacă ți-ai făcut bine temele, vei ști că, cu cât este mai mare randamentul potențial, cu atât este mai mare și pierderea potențială, mai ales pe termen scurt.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri