Capitalizarea totală a Bursei de Valori București (BVB), adică valoarea tuturor companiilor listate, a depășit pentru prima dată în istorie Bursa din Budapestea (BSE). Bursa din Praga, este următoarea țintă care în mod realist ar putea să fie depășită de BVB, în vreme ce Bursele din Varșovia și Viena rămân la un nivel ce pare de neatins în momentul de față.

Valoarea totală a companiilor listate pe Bursa de Valori București a ajuns la 28,5 mld. euro (exclus Erste Bank) în 2021, comparativ cu 27,8 mld. euro în cazul Bursei din Budapesta, arată datele furnizate de Federația Europeană a Burselor (FESE).

La o distanță relativ mică de piața românească se află Bursa din Praga, aceasta înregistrând o capitalizare de 33 mld. euro anul trecut. Regiunea rămâne însă dominată de bursele din Polonia și Austria, ambele cu cifre care depășesc 100 mld. euro.

Cea mai valoroasă companie listata pe Bursa de Valori București este în prezent OMV Petrom (SNP), cu o capitalizare de 28 mld. lei (5,6 mld euro). Aceasta este urmată de Banca Transilvania (TLV) și Romgaz (SNG) cu valori de 17 mld. lei (3,4 mld. euro), respectiv 14,6 mld. lei (2,9 mld. euro).

Un gigant petrolier este lider și în Ungaria, MOL fiind evaluat în prezent de investitori la 6,1 mld. euro. Al doilea loc în top este ocupat Magyar Telekom, cu o capitalizare de 1,2 mld. euro.

Investitorii au făcut bani serioși pe bursa românească, dar numele noi de mari companii se lasă așteptate

Faptul că BVB a depășit piața maghiară la nivel de capitalizare se datorează în primul rând creșterii puternice a acțiunilor românești din ultimii ani. În 2021, de exemplu, piața locală a urcat cu 33% (indicele BET), una dintre cele mai bune evoluții europene, peste Ungaria (creștere de 20,4%), Polonia (14,2%), Germania (15,7%) sau Marea Britanie (14,3%).

De asemenea, Bursa de Valori București a reușit să atragă, mai ales în ultimul an, zeci de noi companii în piață, un contrast puternic cu istoria precedenților 10 ani, atunci când, după criza globală din 2008, antreprenorii români nici nu vroiau să audă de posibilitatea listării pe bursă.

De menționat însă că majoritatea acestor noi companii atrase nu a contat în calculul capitalizării totale, FESE luând în considerare doar companiile din piețe principale (reglementate) ale burselor, în vreme ce majoritatea covârșitoare a companiilor atrase de BVB au venit pe segmentul de piață AeRO, destinat în special companiilor antreprenoriale de dimensiune medie-mică.

BVB înca mai așteaptă listarea Hidroelectrica, ”perla” coroanei din energia românească, un IPO amânat de statul român mai bine de un deceniu. Ultimele promisiuni ale politicienilor indicau anul 2022 ca moment al listării, însă orice promisiuni par greu de crezut în momentul de față.

Citiți și Ministrul Economiei promite că Hidroelectrica se listează pe bursă în 2022

Bursa de la București a primit recent o lovitură și din partea unei companii private. Compania de securitate cibernetică Bitdefender a anunțat în decembrie că vrea să se listeze pe Bursa din New York, spulberând orice vise ale brokerilor români și ale reprezentanților BVB, care sperau de mai mulți ani cp fondatorul Florian Talpeș să aleagă piața locală în vederea unui IPO.

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri