Primele scoruri ESG (Environmental, Social, and Governance) pe piața de capital locală sunt disponibile gratuit începând de marți, 8 februarie, pe platforma BVB Research Hub a Bursei de Valori București (BVB).

Scorurile fac parte din rapoartele pregătite de Sustainalytics în cadrul colaborării cu BVB inițiate în 2020, unul dintre liderii globali pe segmentul furnizării de analize și ratinguri ESG, pentru opt dintre companiile listate la Bursa de la București: Antibiotice Iași (ATB), BRD Groupe Societe Generale (BRD), Farmaceutica Remedia (RMAH), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), TeraPlast (TRP), Transgaz (TGN) și Bursa de Valori București (BVB).

Vrei să fii la curent cu bunele practici în ceea ce privește raportarea ESG? Înscrie-te gratuit AICI la evenimentul wall-street.ro CSR 2022: Importanța raportărilor ESG și a incluziunii digitale.

Standardele ESG (Environmental, Social, Governance) reprezintă un set de norme pe care investitorii le iau în calcul în procesul investițional. Standardele ESG sunt alcătuite din trei componente: Environment (mediu) – impactul asupra mediului înconjurător rezultat din activitatea companiei; Social (social) – relația companiei cu stakeholderii; Corporate Governance (Guvernanță corporativă) – respectarea normelor de guvernanță corporativă.

„Analizele ESG și criteriile luate în considerare pentru elaborarea unor indicatori ESG sunt foarte complexe, depășesc cu mult cerințele legale de raportare și necesită un efort deosebit din partea companiilor. Majoritatea emitenților au făcut progrese semnificative în ultimii ani și mulți dintre ei desfășoară în prezent proiecte de îmbunătățire a raportarilor non-financiare și, implicit, a scorurilor ESG. Publicarea primelor scoruri ESG la BVB este doar un prim pas dintr-un demers mult mai mare al nostru, început în 2020, și ne așteptăm ca tot mai mulți emitenți să ni se alăture în perioada următoare. Suntem convinși că această inițiativă va aduce o contribuție pozitivă la dezvoltarea pieței de capital din România pe termen lung”, a declarat Adrian Tănase, Directorul general al Bursei de Valori București.

Lansarea primelor scoruri ESG pe piața locală de capital a fost marcată printr-un eveniment online, la care au participat reprezentanți ai companiilor listate, Raiffeisen Asset Management, primul manager de fonduri din România care administrează fonduri ESG și Sustainalytics.

„Sustenabilitatea este parte integrantă din strategia OMV Petrom pentru 2030. În orice societate, rolul companiilor ar trebui să meargă dincolo de business. Aceasta înseamnă, pe de o parte, integrarea strategiilor pe teme de mediu, sociale şi guvernanţă în modul în care companiile fac afaceri și, pe de alta, creșterea transparenței pe aceste teme. Investitorii, angajații noștri, clienții și, în final, întreaga societate așteaptă asta de la noi”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

„În paradigma decarbonării și a investițiilor sustenabile, importanța pe care companiile o acordă mediului, resursei umane și guvernanței corporative, este echivalentă cu rolul și dezvoltarea acestora pe termen lung. Nuclearelectrica, prin proiectele pe care le derulează, este parte din răspunsul în asigurarea sustenabilității. Evităm anual eliberarea a 10 milioane tone de CO2, 180 milioane de la punerea în funcțiune și ne propunem să ajungem la 24 milioane de tone CO2 evitate anual după 2031 și să livrăm 66% din energia curată a României. Nuclearelectrica face parte din categoria electric utilities, de aceea pentru noi, raportat la activitatea de producție, ESG este o componenta esențiala”, a declarat Cosmin Ghiță, Director General Nuclearelectrica.

Lansarea primelor scoruri ESG pe piața de capital locală are loc într-un context global prielnic, în care totalul activelor investite în fonduri care iau în considerare criteriile ESG în alocarea investițiilor reprezintă aproximativ o treime din totalul activelor globale, iar fondurile de invesțiii dedicate strategiilor ESG au active de peste 2,2 trilioane dolari. Inițierea de către Bursa de Valori București a primului demers dedicat ESG pe piața de capital românească, în 2020, și continua dezvoltare a acestuia capătă în acest context global o și mai mare relevanță, pentru susținerea competitivității pieței din România și pentru menținerea vizibilității activelor listate la BVB pe plan internațional.

Bursa de Valori București a lansat în septembrie 2020 primul proiect ESG (Environmental, Social, and Governance) pe piața de capital locală. Demersul Bursei de Valori București implică promovarea investițiilor responsabile, dezvoltarea infrastructurii ESG din România, evidențierea importanței standardelor ESG în rândul tuturor actorilor din piața de capital, precum și oferirea unei prime evaluări emitenților locali.

Afacerile viitorului sunt cele care vor fi sustenabile. Descoperă-le pe Green Start-Up și abonează-te la newsletter-ul care te va ajuta să afli de ele!

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri