Condiţiile volatile de pe piaţă au dus la o încetinire semnificativă a ofertelor publice iniţiale în primul trimestru din 2022, după nivelurile record de IPO la nivel mondial în 2021, potrivit unei analize trimestriale globale realizate de EY.

Conform analizei, anul a început în forţă, continuând impulsul din trimestrul IV 2021, ianuarie fiind cea mai puternică lună de deschidere din ultimii 21 de ani în ceea ce priveşte încasările. Cu toate acestea, până în a doua jumătate a trimestrului, scăderile bursiere la nivel mondial au schimbat traiectoria în mod dramatic în direcţia opusă, ceea ce a dus la un declin semnificativ al activităţii globale. Pentru T1 2022, pe piaţa mondială a IPO-urilor au fost înregistrate 321 de tranzacţii care au strâns 54,4 miliarde dolari în venituri, o scădere de 37% şi, respectiv, 51% faţă de anul precedent.

Inversarea bruscă poate fi atribuită unei serii de probleme, atât emergente, cât şi reziduale. Printre acestea se numără creşterea tensiunilor geopolitice, volatilitatea pieţelor bursiere, corecţia preţurilor acţiunilor supraevaluate din IPO-urile recente, îngrijorările tot mai mari legate de o creştere a preţurilor la mărfuri şi energie, impactul inflaţiei şi potenţialele creşteri ale ratelor dobânzilor, precum şi riscul pandemiei COVID-19, care continuă să împiedice o redresare economică globală completă.

În concordanţă cu scăderea bruscă a activităţii IPO la nivel mondial, s-a înregistrat o scădere considerabilă a IPO-urilor transfrontaliere, unicorn, mega (încasări de peste un miliard dolari) şi SPAC (oferte publice iniţiale ale societăţilor de achiziţie cu scop special). De asemenea, o serie de lansări de IPO-uri au fost amânate din cauza incertitudinii şi instabilităţii pieţei.

În regiunea Americii, s-au finalizat 37 de tranzacţii IPO în T1 2022, cu venituri de 2,4 miliarde dolari, ceea ce reprezintă o scădere de 72% a numărului de tranzacţii şi o scădere de 95% a veniturilor în raport cu anul precedent. Regiunea Asia-Pacific a înregistrat 188 de IPO-uri care au strâns 42,7 miliarde dolari în venituri, o scădere în raport cu anul precedent de 16% pentru volum, dar o creştere de 18% în ceea ce priveşte veniturile. Activitatea IPO pe piaţa EMEIA în T1 2022 a raportat 96 de tranzacţii şi a strâns 9,3 miliarde dolari în venituri, o scădere an la an de 38% şi, respectiv, 68%.

Activitatea IPO din regiunea Americii a încetinit în acest trimestru în comparaţie cu T1 2021, care a înregistrat un record, cu tranzacţii în scădere cu 72% (37 IPO-uri) şi încasări în scădere cu 95% (2,4 miliarde dolari).

Recenta volatilitate ridicată a pieţei, cauzată de tensiunile geopolitice, a avut, fără surpriză, un impact asupra pieţelor de acţiuni din EMEIA şi asupra activităţii corporative ulterioare. Mulţi candidaţi la IPO din regiune le-au amânat până când se vor clarifica perspectivele economice. În total, în EMEIA au avut loc 96 de IPO-uri, o scădere de 38% faţă de anul precedent, iar veniturile obţinute au fost de 9,3 miliarde dolari, o scădere de 68% faţă de anul precedent. Într-o notă mai pozitivă, pieţele financiare globale rămân deschise şi funcţionale, în ciuda incertitudinii continue.

În primul trimestru al anului 2022, Europa a reprezentat 15% din tranzacţiile IPO globale şi doar 5% după încasări. Două burse europene s-au aflat printre primele 12 burse în funcţie de numărul de tranzacţii şi de veniturile obţinute. Numărul de tranzacţii în Europa a fost de 47, cu încasări de 2,7 miliarde dolari obţinute. În Marea Britanie, ritmul mai lent al activităţii IPO a fost cauzat de o scădere a încrederii investitorilor din T4 2021, care s-a prelungit în 2022. În T1 2022 au avut loc opt IPO-uri în Marea Britanie, cu venituri totale de 113 milioane dolari, o scădere YOY de 60% în funcţie de numărul de tranzacţii şi o scădere dramatică de 99% în funcţie de veniturile obţinute.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri