Teoria dovedită prin decenii de practică bursieră arată că, în condiții de risc similar, se pot obține randamente superioare atunci când mizăm pe o bună diversificare a portofoliului. Astfel, concentrările masive sau, și mai rău, situația de a avea un singur instrument sau o singură acțiune sunt de evitat. Privind în urmă, poate fi simplu să spunem ”trebuia doar să cumpăr Amazon sau Google sau Tesla, la listare, și să mențin poziția”. Doar că în realitate e greu de anticipat un traseu care devine evident doar în oglinda retrovizoare. În plus, e foarte probabil ca în numeroasele episoade de scădere, unele durând luni sau ani și erodând chiar și jumătate din valoarea acțiunilor, să vindem, să lichidăm poziția, luând astfel o decizie total neinspirată în momente pesimiste.

Teoria diversificării și avantajelor ei a permis crearea fondurilor pasive, cu înflorirea ETF-urilor care urmăresc în special piața de capital, reflectând dinamica indicilor bursieri.

O metodă simplă și accesibilă de a construi un portofoliu diversificat ar putea implica următoarele instrumente drept „cărămizi” fundamentale, fiecare reprezentând zeci (ca în cazul indicilor europeni), sute (precum în S&P 500) sau chiar mii (în cazul indicilor Russell 1000, 3000) de acțiuni.

Se poate merge, însă, mai departe: să aducem în discuție și alte tipuri de instrumente. La prima vedere poate părea complicat, însă există mai multe modalități prin care, de pildă, materiile prime pot fi incluse în portofoliu. Un exemplu sunt instrumentele care urmăresc direct prețul acestora, cum ar fi aurul, petrolul sau cafeaua, oferind avantajul unei contribuții clare și directe din partea performanței materiei prime. Pe de altă parte, există și instrumente indirecte, precum acțiunile companiilor miniere, anumite tipuri de monede sau fonduri ETF specializate.

De asemenea, există diverse metode prin care materiile prime pot fi integrate într-un portofoliu.

Putem lua în considerare, mai ales când vremurile tind să fie incerte, instrumente precum metalele prețioase. În perioadele de modificare a raportului cerere/ofertă, putem lua în calcul chiar titluri din energie precum petrolul, gazele naturale, benzina.

De ce am aborda și această variantă, când ETF-urile deja oferă o soluție acceptabilă? Motivele țin de: gestiunea riscului, diversificarea pe valute, expunerea la creșterea economică globală, posibilitatea de personalizare.

Să le luăm pe rând. Atunci când mișcările bune pentru unele active tind să ducă la reacții contrare pe alte tipuri de active, se obține un efect de amortizare a fluctuațiilor în portofoliu. Vârfurile devin mai puțin accentuate, dar la fel și ”golurile”. Privim mai calmi și putem lua decizii mai bune atunci când variațiile contului devin mai confortabile. De asemenea, un portofoliu bine construit și diversificat ar putea oferi, pe termen lung, randamente mai bune față de unul neinspirat, la același nivel de risc.

Diversificarea valutară se poate obține în mai multe feluri, dar deținerea de instrumente de tip FX, în anumite perioade, oferă o metodă directă. E de preferat să avem un plan. O variantă ar fi să includem monede din alte regiuni față de cele în care investim tradițional. O altă opțiune ar fisă studiem țările sau regiunile cu o creștere economică pronunțată sau care beneficiază de o conjunctură comercială favorabilă. Un alt mod de a ajunge la diversificare valutară este deținerea, directă sau prin ETF-uri globale, a unor acțiuni dintr-un număr ridicat de țări și regiuni.

Diversificarea pe valute se leagă cu expunerea la creșterea economică globală. Diverse regiuni ale lumii au viteze de creștere diferite. Are sens să avem în plan a fi conectați la ce se întâmplă și în alte regiuni ale lumii decât cele pe care le urmărim în mod curent. Având acces la o gamă largă de instrumente financiare, inclusiv acțiuni, fonduri ETF și diverse valute din diferite regiuni ale lumii, putem construi un portofoliu cu o adevărată amprentă globală. Acest lucru ne permite să ne aliniem investițiile cu tendințele de creștere ale economiei mondiale.

Unul dintre cele mai captivante aspecte este capacitatea de personalizare a portofoliului, care, deși promițătoare, necesită un angajament considerabil de timp și efort. Aici putem obține rezultate diferite, pe măsura efortului individual și al adecvării la trendurile în derulare. În momente de cotitură, această personalizare prin selectarea, să spunem, a unei materii prime mai puțin obișnuite, a unei companii dintr-un segment de nișă, din altă regiune geografică, sau a unei monede pe care nu o utilizăm în mod curent, poate imprima mai mult dinamism portofoliului. Este de evitat supradominanța unui singur instrument financiar, izolat, sau concentrarea excesivă pe un număr limitat de titluri, respectând principiile esențiale ale diversificării.

Cu aceste principii în vedere, doar printr-un studiu riguros și aplicarea ulterioară a cunoștințelor dobândite prin practică putem să profităm de beneficiile diversificării.

Sursa foto: XTB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.
Setari Cookie-uri