Alaturi de Romania, au primit avize motivate Cipru, Irlanda, Italia si Luxemburg, potrivit unui comunicat al CE. Cele cinci tari trebuie sa transpuna in intregime in legislatia nationala Directiva 2013/25/UE din 13 mai 2013 de adaptare a anumitor directive in domeniul dreptului la libera stabilire si in cel al libertatii de a presta servicii, avand in vedere aderarea Croatiei la UE, la 1 iulie 2013.

Directivele modificate prin Directiva 2013/25/UE sunt: Directiva 2005/36/CE privind recunoasterea calificarilor profesionale, Directiva 77/249/CEE de facilitare a exercitarii efective a libertatii de a presta servicii de catre avocati si Directiva 74/557/CEE privind realizarea libertatii de stabilire si a libertatii de a presta servicii pentru activitatile independente si activitatile intermediarilor din comertul si distributia produselor toxice, informeaza Mediafax.

"Statele membre trebuiau sa adopte si sa publice, cel tarziu pana la data aderarii Croatiei la Uniune, actele cu putere de lege si actele administrative necesare pentru a se conforma Directivei 2013/25/UE. In plus, ele trebuiau sa comunice imediat Comisiei textul respectivelor acte", precizeaza Executivul european, subliniind ca cele cinci state nu au transpus deloc sau au transpus incomplet aceasta directiva in legislatia nationala.

Comisia avertizeaza Romania, Cipru, Irlanda, Italia si Luxemburg ca, "in absenta unor raspunsuri satisfacatoare in termen de doua luni", poate inainta cazurile lor Curtii de Justitie a UE.