Presedintele rus, Vladimir Putin, a cerut, joi, Republicii Moldova si Ucrainei sa ridice imediat blocada impusa Transnistriei. Putin a propus, de asemenea, intensificarea dialogului privind viitorul Transnistriei. "Este o problema serioasa - Transnistria. Acolo locuiesc multi cetateni rusi, care sunt pentru Rusia. Oamenii au propria viziune fata de viitor. Trebuie sa avem un dialog cu R.Moldova si Ucraina", a declarat presedintele rus.

El considera ca locuitorii din Transnistria trebuie sa isi decida singuri viitorul, adaugand ca Rusia va continua dialogul cu Republica Moldova si Ucraina in cadrul formatului 5+2. "Trebuie sa intensificam formula 5+2. Trebuie urgent sa scoatem blocada R.Moldova si Ucrainei. Cetatenii care locuiesc in Transnistria trebuie sa decida singuri ce vor", a precizat Putin, citat de portalul moldovean.

Romania este gata sa sprijine gasirea unor solutii adecvate la solicitarea Republicii Moldova.

Drept reactie, Presedintia Romaniei a publicat o declaratie a presedintelui Traian Basescu "cu privire la declaratiile presedintelui Federatiei Ruse, domnul Vladimir Putin, din data de 17 aprilie a.c".

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, constata ca in ultima perioada au aparut o serie de luari de pozitie care incalca principiile dreptului international si fundamentele sistemului de securitate in Europa. Punerea in discutie a frontierelor recunoscute international este inadmisibila si afecteaza direct pacea si stabilitatea la nivel regional. Miscarile revizioniste generate artificial din exterior reprezinta amenintari directe la adresa suveranitatii si integritatii teritoriale a statelor si nu pot fi solutii pentru apararea drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale. Repunerea in discutie a organizarii statale si impunerea de modele federale si autonomiste prin angajarea persoanelor apartinand minoritatilor nationale in actiuni subversive la adresa statului ai carui cetateni sunt constituie un amestec direct in treburile interne ale statelor suverane.", arata Presedintia.

Citeste si:

In declaratie se mentioneaza, de asemenea, ca "Romania este gata sa sprijine gasirea unor solutii adecvate la solicitarea Republicii Moldova pentru a asigura libera circulatie a persoanelor, marfurilor si serviciilor in conditiile legii si ale normelor europene, pentru cetatenii si companiile din regiunea separatista nistreana. Romania sustine consecvent principiile dreptului international si considera ca valorile democratice si standardele europene de protejare a drepturilor minoritatilor nationale ofera cadrul adecvat solutionarii preocuparilor de securitate din regiune.".

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, solicita Federatiei Ruse "sa revina in cadrul angajamentelor asumate in institutiile internationale si sa contribuie la stabilizarea situatiei din regiune."