"Actiunea electorala fatisa desfasurata ieri in sediul Administratiei Prezidentiale alaturi de delegatia PMP si declaratiile facute de Presedintele Romaniei la postul de televiziune B1 ma obliga sa adopt o pozitie de protest privind incalcarea repetata de catre domnia sa a prevederilor constitutionale. Domnul Basescu a abandonat in aceste ultime zile ale mandatului sau pana si aparentele ipocrite in spatele carora a incalcat aproape zilnic Constitutia Tarii. Asta, in conditiile in care victoria statului de drept este prezentata ca marele succes al regimului sau si cu care incearca din nou sa amageasca electoratul. Daca intr-o simpla interventie televizata dl. Basescu nu s-a sfiit sa ne demonstreze cum conduce direct Ministerul Public si care sunt preocuparile sale total in afara atributiilor constitutionale, atunci ne putem imagina ce se petrece in spatele usilor inchise, in laboratoarele oculte de la Cotroceni", afirma Tariceanu, intr-un comunicat remis joi agentiei Mediafax.

Potrivit lui Tariceanu, "presedintele tarii a dat miercuri dispozitie Parchetului General, in direct la B1, sa infiinteze o comisie rogatorie intr-o afacere in care ar putea fi implicat unul dintre numerosii sai adversari politici, a mai anuntat in numele Administratiei Prezidentiale ca a cerut o serie de dosare unui ziarist, ca si cum Presedintia s-a transformat in organ de ancheta, l-a atacat indirect pe ziaristul Catalin Tolontan, cel care se ocupa cu investigarea jurnalistica a «Galei Bute», in care Elena Udrea e suspectata de fapte de coruptie grave".

"Pe langa toate acestea, implicarea sa activa in infiintarea Fundatiei Miscarea Populara, marturisita tot la B1, si propaganda electorala fatisa si sustinuta pentru PMP si candidatura Elenei Udrea nici nu mai par incalcari ale Constitutiei atat de grave. In calitatea mea de Presedinte al Senatului Romaniei si al doilea om in stat, in calitatea mea de presedinte al PLR si de candidat la Presedintie, am obligatia sa protestez impotriva practicilor prezidentiale anticonstitutionale, dar mai ales sa atrag atentia, sa trag un semnal de alarma, privitor la posibile si chiar probabile escaladari ale acestor practici", sustine Tariceanu.

Fostul premier precizeaza ca in calitatea sa de presedinte al Romaniei, Traian Basescu are la dispozitie pana in ultima zi de mandat "o serie de parghii de control asupra unor institutii de forta ale Statului".

Citeste si:

"Practicile sale anticonstitutionale ar putea escalada in campania electorala odata cu apropierea datei alegerilor, mai ales prin atacuri in diverse planuri ale adversarilor domniei sale si ale planurilor de perpetuare a regimului Basescu. Cand a fost redactata si adoptata de Parlament si validata prin Referendum, Constitutia Tarii a fost conceputa pentru uzul unor oameni politici responsabili. Nimeni nu a anticipat ca Presedintia Tarii ar putea incapea pe mainile unui astfel de individ", afirma Tariceanu.

Potrivit acestuia, chiar daca timpul ramas pana la data primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale nu permite fizic derularea intregii proceduri pentru demiterea lui Traian Basescu, "fortele politice care tin la respectarea Constitutiei trebuie sa fie pregatite in orice moment pentru initierea suspendarii de catre Parlament a Presedintelui Romaniei".

"Noi nu aparam Constitutia si Legea facultativ, in functie de calendarul alegerilor, ci permanent. Initierea suspendarii Presedintelui Romaniei, fie si in preajma alegerilor, va arata o atitudine sanatoasa si corecta fata de statul de drept. In acest sens, eu lansez un avertisment foarte serios domnului Presedinte. Declansarea sau nu a suspendarii Presedintelui Romaniei va depinde de masura in care Traian Basescu va respecta sau nu Constitutia pana la incheierea procesului electoral si a mandatului sau", mai arata Tariceanu.