Rugat sa faca un portret al agentului sub acoperire modern al SIE, Teodor Melescanu a declarat, marti, ca acesta "trebuie sa fie un om cu o inteligenta peste medie, cu o experienta de viata si de activitate intr-un domeniu profesional care sa-i ofere o acoperire suficienta pentru a-si putea desfasura munca de ofiter sub acoperire", noteaza Mediafax.

Referitor la misiunile agentilor SIE, el a reamintit ca sunt secrete prin lege. Intrebat daca agentul sub acoperire are o alta identitate, Teodor Melescanu a raspuns: "Da, este cu alta identitate".

Potrivit site-ului SIE, un angajat al Serviciului trebuie sa fie, in primul rand, loial tarii sale. De asemenea, trebuie sa fie inteligent, cultivat, echilibrat ca temperament si cu o dorinta de perfectionare continua; trebuie sa posede acel simt al comunicarii pentru a obtine informatia vitala pentru misiunea sa; trebuie sa fie un specialist pe problematica ce constituie obiectul muncii sale, sa dispuna de o cultura generala solida si sa aiba o inclinatie nativa pentru limbile straine. Totodata, sa accepte restrictionarea, partiala sau totala, a unor drepturi si libertati civice; sa pastreze confidentialitatea stricta in legatura cu activitatea SIE si statutul sau de angajat al Serviciului; sa adopte un comportament care nu afecteaza interesele si imaginea institutiei.

Sursa foto: Shutterstock / Cuplu de agenti secreti