Sturzu si ceilalti deputati PSD su-au asumat, in calitate de initiatori, un proiect elaborat de un om de afaceri din Targu-Mures, Dan Masca, proiect sustinut si de europarlamentarul Monica Macovei. ”Depun azi, alaturi de initiatorul de facto al acestei legi, Dan Masca, o initiativa le modificare a Legii partidelor prin care in Romania vor putea fi constituite partide din doar trei persoane. Cred ca aceasta lege poate aduce oameni noi in politica din Romania si cred ca va servi cetatenilor, astfel incat fiecare cetatean sa se poate conecta cu politica din Romania”, a spus Sturzu, conform Mediafax.

Proiectul, sustinut de Macovei, Iohannis si Ponta

”Acest proiect a fost semnat de zece colegi din PSD si este sustinut public de Monica Macovei, Klaus Iohannis, Victor Ponta. Imi doresc si am incredere ca va trece repede prin Parlament”, a adaugat Sturzu. Initiativa legislativa modifica Legea partidelor politice nr 14/2003, abrogand, printre altele , prevederea potivit careia pentru inregistrarea partidelor politice este necesara depunerea la Tribunalul Bucuresti a unei liste care trebuie sa cuprinda cel putin 25.000 de membri fondatori, domiciliati in cel putin 18 din judetele tarii si municipiul Bucuresti, dar nu mai putin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judete si municipiul Bucuresti.

Totodata, initiativa legislativa propune, totodata, si modificarea conditiilor de dizolvare a unui partid politic. Initiatorii considera ca prin adoptarea acestori modificari va fi incurajata participarea politica a cetatenilor prin crearea partidelor „de jos in sus”, dar si prin stimularea activismului politic la nivel local.